🍰 Prajitura Nurorii Lenese 🍰

Un desert cremos, fara coacere, usor de preparat si perfect pentru momentele dulci in familie. Straturile de biscuiti cu crema fina de mascarpone si frisca sunt completate de un topping caramel moale care se topeste in gura.

Ingrediente (pentru o tava 24 x 24 cm):
500 g smantana pentru frisca (30% grasime)
500 g mascarpone
120 g zahar pudra (sau dupa gust)
6 g gelatina (2 lingurite)
60 ml apa
2 pachete mari de biscuiti cu unt (aprox. 400 g)
200 g sos caramel (vezi mai jos cum il poti prepara acasa)
50 g biscuiti sfaramati pentru decor (optional)
Pentru sosul caramel (daca nu folosesti din comert):
150 g zahar
50 g unt
100 ml smantana lichida pentru frisca (incalzita)
Un praf de sare (optional, pentru un caramel sarat)

Mod de preparare

  1. Pregatirea tavii
    Tapeteaza o tava patrata cu hartie de copt sau folie alimentara. Pune primul strat de biscuiti pe fundul tavii.
  2. Crema de mascarpone
    Bate frisca lichida pana incepe sa se intareasca. Adauga mascarponele si zaharul pudra si continua sa mixezi pana obtii o crema aerata si ferma.
  3. Gelatina
    Amesteca gelatina cu apa si las-o sa se umfle 5-10 minute. Apoi incalzeste usor pana se dizolva complet si toarn-o in fir subtire peste crema de mascarpone, mixand continuu.
  4. Asamblarea
    Peste stratul de biscuiti din tava intinde 1/3 din crema.
    Adauga alt strat de biscuiti si din nou crema.
    Repeta pana obtii 3 straturi de crema si 4 de biscuiti, terminand cu un strat de crema.
  5. Sosul caramel
    Daca il prepari acasa:
    Topeste zaharul intr-o craticioara, fara sa-l amesteci prea mult.
    Cand devine auriu, adauga untul si amesteca pana se topeste.
    Toarna smantana lichida calda si amesteca pana devine un sos lucios. Adauga putina sare daca doresti. Lasa-l sa se raceasca putin.
    Toarna sosul peste ultimul strat de crema.
  6. Decor si racire
    Presara biscuiti sfaramati deasupra pentru textura. Acopera tava si las-o la frigider minim 8 ore sau peste noapte.

✅ Sfat
Poti adauga intre straturi putina scortisoara sau esenta de vanilie pentru un plus de aroma.