Dorinta de a trai o viata indelungata si sanatoasa se poate transforma in realitate printr-o modificare a dietei tale. Un recent studiu subliniaza faptul ca persoanele care adopta trei alimente cheie in dieta lor zilnica pot experimenta o crestere semnificativa a sperantei de viata, in jur de 10 ani.
Conform cercetatorului Lars Fadnes de la Universitatea Bergen din Norvegia, cei care, la varsta de 40 de ani, fac tranzitia de la o alimentatie nesanatoasa la respectarea ghidurilor din Ghidul Eatwell pot beneficia de aceasta extindere a vietii. Datele ajustate pentru factori precum fumatul, consumul de alcool si activitatea fizica arata ca renuntarea la bauturile dulci si carne procesata in favoarea unei diete bogate in cereale integrale, nuci si fructe poate adauga o decenta sperantei de viata.
Legumele proaspete si pestele se alatura acestei selectii de alimente benefice, alcatuind ceea ce este cunoscut drept dieta longevitatii. Autorii studiului subliniaza ca schimbarile semnificative catre obiceiuri alimentare sanatoase se traduc in cresteri substantiale ale sperantei de viata, iar chiar si la varsta de 70 de ani, astfel de modificari pot aduce un castig de 4-5 ani.
Cerealele integrale sunt o sursa importanta de vitamine, minerale, amidon si fibre. Acestea au rol in reducerea colesterolului, echilibrarea florei intestinale si reducerea riscurilor asociate cu bolile cardiovasculare. In plus, trigliceridele si insulina sunt mentinute la un nivel optim prin consumul regulat de cereale integrale. Cerealele integrale care pot fi introduse in alimentatie includ: graul, graul spelta, quinoa, couscousul, bulgurul, ovazul, meiul, amarantul, hrisca, orzul, orezul brun sau salbatic si porumbul integral. Unele dintre ele pot fi consumate sub forma de fulgi, cum sunt cei de ovaz.
Nucile si semintele precum migdalele, fisticul, nucile pecan, semintele de dovleac, semintele de floarea soarelui, alunele de padure si semintele de in sunt bogate intr-o multitudine de nutrienti. O singura portie de nuci si seminte contine o doza mare de vitamine, minerale si grasimi, toate avand proprietati benefice pentru starea generala de sanatate a organismului. Aproximativ 30 de grame de nuci si seminte consumate zilnic pot diminua inflamatia si oferi un necesarul de fibre, proteine si minerale imunostimulatoare.
Specialistii recomanda consumul unei portii de nuci si seminte pe zi, ceea ce se traduce in aproximativ 30 de grame. Asta inseamna:
-30 de migdale
-10 nuci braziliene
-15 nuci caju
-20 alune de padure
-15 nuci de macadamia;
-15 nuci pecan
-2 lingurite de seminte de pin
-30 bucati de fistic fara coaja
-10 nuci intregi
Consumul unei diete bogate in fructe si legume poate ajuta la reducerea riscului a numeroase cauze principale de imbolnavire si chiar deces, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, unele tipuri de cancer si obezitatea. Fructele sunt surse valoroase de fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si enzime. Printre cele mai bune fructe se numara: fructele de padure (afine, zmeura, mure, fragi, coacaze, merisoare), capsunele, merele, caisele, piersicile, ciresele, strugurii, perele, prunele, citricele. Este bine sa mancam fructele in stare cat mai proaspata, astfel incat vitaminele si mineralele sa nu se deterioreze. Acest lucru inseamna, practic, consumul de fructe de sezon provenind din zone apropiate domiciliului nostru.