
Hai sa descoperim renumitii Açma, covrigii turcesti care au cucerit internetul si sunt preparati de tot mai multi oameni. Acesti covrigi pufosi exista in diverse variante, putand fi umpluti cu branza, masline sau savurati simpli. Indiferent de alegere, gustul lor ramane irezistibil!
Ingrediente necesare:
1 pahar (200 ml) lapte caldut
1 pahar apa calduta
½ pahar ulei
1 cub drojdie proaspata (40 g)
1 lingurita sare
2 lingurite zahar
2 albusuri (galbenusurile pentru uns)
Aproximativ 800 g faina (700 g alba + 100 g de porumb, optional)
150 g unt pentru uns
Metoda de preparare:
Prepararea aluatului:
Dizolvati drojdia, zaharul si sarea in apa calduta (200 ml), adaugati laptele caldut, uleiul si albusurile.
Incorporati treptat faina, framantand pana obtineti un aluat moale si putin lipicios.
Dupa framantare, lasati aluatul sa se odihneasca timp de 15 minute.
Pe o suprafata presarata cu faina, framantati din nou aluatul pentru a obtine o textura moale (acest pas poate fi sarit daca aluatul este deja moale).
Intinderea si plierea aluatului:
Ungeti suprafata de lucru si intindeti aluatul cu degetele intr-o foaie subtire.
Ungeti foaia cu unt moale sau margarina, pliati-o pe jumatate, apoi ungeti din nou partea de deasupra.
Plierea se repeta pentru a forma un dreptunghi alungit. Dupa dorinta, umpleti jumatatea foii cu branza sau masline, sau lasati-o simpla, apoi pliati din nou.
Formarea covrigilor:
Taiati aluatul in fasii, rasuciti-le usor si formati inele. Asezati-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungerea si coacerea:
Ungeti covrigii cu un amestec de galbenusuri (2 bucati) si o lingura de sirop concentrat (sau ulei). Presarati seminte de susan dupa gust.
Lasati covrigii sa creasca timp de 15 minute, apoi coaceti-i in cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 15-20 de minute.
Dupa coacere, ungeti covrigii fierbinti cu putin unt pentru un luciu apetisant si un plus de finete.
Pentru a-i pastra proaspeti si moi cateva zile, puneti covrigii intr-o punga bine inchisa impreuna cu o felie de paine.
Pofta buna! 🥨