Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si ca Santamaria Mare, este sarbatorita anual pe 15 august, marcand atat sfarsitul verii cat si Ziua Marinei, cu Maica Domnului ca protectoare a marinarilor.
Aceasta sarbatoare este insotita de numeroase traditii si obiceiuri. In Transilvania, exista un obicei prin care femeile casatorite duc la biserica, in zorii zilei, fructe precum struguri si prune, pentru a fi binecuvantate si impartite credinciosilor. Fetele nemaritate aduc flori din gradina pe care le asaza la icoane, cu credinta ca astfel familiile lor vor fi ferite de boli si necazuri.
Tot in aceasta zi, femeile insarcinate se roaga Maicii Domnului pentru protectie pe parcursul sarcinii si pentru a naste copii sanatosi. De asemenea, traditia prevede ca mormintele celor plecati dintre noi sa fie tamaiate in dimineata zilei de 15 august.
Aceasta data marcheaza si deschiderea sezonului nuntilor, care dureaza pana la inceputul Postului Craciunului. Perioada dintre Sfanta Maria Mare (15 august) si Sfanta Maria Mica (8 septembrie) este cunoscuta in popor ca “Intre Santamarii” si este considerata propice pentru semanaturile de toamna.
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este respectata in special pentru sanatate, casatorie, nasteri usoare si vindecari. Credinciosii merg la biserica si se roaga Fecioarei Maria: fetele pentru a-si gasi un sot potrivit, femeile pentru binele gospodariei, iar barbatii pentru recolte bogate.
De Sfanta Maria Mare, fetele nemaritate care doresc sa isi gaseasca perechea trebuie sa poarte asupra lor un fir de napraznic (sau feriga, in anumite regiuni) si sa se roage la icoana Maicii Domnului, avand candela aprinsa. Se spune ca aceasta planta are puterea de a aduce dragoste in viata celor care o poarta in aceasta zi speciala.