Amandine de casa

Amandine de casa

Ingrediente pentru blat:
6 oua, 10 linguri zahar
3 linguri ulei
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare
9 linguri faina alba – superioara
1 plic praf de copt
2 linguri cacao neagra

Ingrediente pentru crema:
1 ou
5 linguri zahar
100 ml lapte
2 linguri cacaco neagra
1 lingurita esenta vanilie
1 lingura esenta rom
300 gr unt cu 80% grasime

Ingrediente pentru sirop:
1 sticluta sirop pentru torturi (il gasiti gata facut in comert)

Ingrediente pentru decor:
150 gr ciocolata neagra
150 g ciocolata alba + 1 lingurita ulei

Metoda de preparare

Blat:
Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile impreuna cu zaharul pana se transforma intr-o spuma ferma. Intr-un alt bol, mixati galbenusurile cu un praf de sare si vanilie, apoi adaugati uleiul treptat, in fir subtire, continuand sa mixati.
Amestecati compozitia de galbenusuri cu spuma de albusuri, apoi incorporati usor faina combinata cu praful de copt si cacaua, amestecand cu miscari lente, de sus in jos, pana cand obtineti o compozitie omogena.
Turnati amestecul intr-o tava de 30×20 cm, tapetata cu hartie de copt, si coaceti la 180°C timp de aproximativ 20 de minute. Blatul trebuie sa fie elastic si sa isi recapete forma atunci cand este apasat usor cu degetul. Dupa ce s-a copt, lasati-l sa se raceasca complet, apoi taiati-l in doua foi egale.

Crema:
Intr-un vas, bateti oul cu zaharul, adaugati laptele caldut si cacaua. Puneti amestecul la fiert pe foc mic, amestecand constant pentru a preveni lipirea.
Lasati crema sa fiarba pana la primul clocot si sa se ingroase, apoi luati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca. Cand crema este doar usor calda, incorporati untul taiat cubulete si adaugati esentele.
Mixati crema pana devine fina si omogena.

Asamblare:
Intr-o tava curata, asezati prima foaie de blat si insiropati-o generos. Intindeti uniform jumatate din cantitatea de crema. Pastrati putina crema pentru a finisa marginile prajiturii si pentru decor.
Asezati a doua foaie de blat deasupra, insiropati si dati prajitura la rece pentru aproximativ o ora.
Dupa racire, indepartati marginile prajiturii, finisati cu un strat subtire de crema si raciti din nou pentru 15 minute inainte de a o portiona in cuburi.

Glazura:
Topiti ciocolata pe baie de abur si amestecati-o cu uleiul. Glazurati fiecare prajitura cu ciocolata topita, asezati-le intr-o tava si dati-le la rece pana se intareste glazura.
Dupa ce glazura s-a intarit, asezati prajiturile pe hartie speciala si decorati-le cu crema si ornamente din ciocolata alba sau bomboane de ciocolata.