Ingrediente:
500 g faina
100 g untura
150 g unt
1 plic de zahar vanilat (aproximativ 10 g)
200 g zahar tos
1 plic praf de copt (aproximativ 10 g)
1 ou intreg
1 galbenus de ou
Coaja rasa de la o lamaie
Nuca tocata amestecata cu zahar tos (pentru decor)
Metoda de preparare:
- Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, pune faina, adauga untura si untul moale, apoi framanta cu mana pana obtii o compozitie nisipoasa.
Adauga zaharul tos, zaharul vanilat, praful de copt si coaja rasa de lamaie. Incorporeaza oul intreg si galbenusul, framantand pana cand aluatul devine omogen.
Aluatul trebuie sa fie ferm, dar nu lipicios. Daca nu mai adera la maini sau la peretii bolului, este gata. - Racirea si formarea biscuitilor:
Acopera aluatul si lasa-l la frigider timp de 1 ora pentru a se odihni.
Dupa ce s-a racit, intinde aluatul pe o suprafata tapetata cu putina faina, pana la o grosime de aproximativ 1 cm. Taie-l in forme dorite folosind un decupator pentru biscuiti. - Decorarea:
Amesteca nuca tocata cu zahar tos intr-un bol separat.
Bate albusul ramas de la ou pana devine lichid, dar nu spuma. Unge suprafata fiecarui biscuit cu albus, apoi preseaza partea unsa in amestecul de nuca si zahar.
Asaza biscuitii, cu partea decorata in sus, direct pe o tava (nu este nevoie sa o ungi sau sa folosesti hartie de copt). - Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C (foc mediu). Coace biscuitii timp de 15-20 de minute, pana devin aurii deschis. Atentie sa nu-i coaci prea mult, pentru a ramane fragezi. - Finalizarea:
Scoate biscuitii din cuptor si lasa-i sa se raceasca complet. Pudreaza-i generos cu zahar pudra inainte de servire.
Biscuitii devin si mai fragezi pe masura ce sunt pastrati intr-un loc uscat.
Pofta buna!