Bougatsa este o delicatesa traditionala greceasca, combinand textura fina a grisului cu straturile crocante de foi de placinta. Perfecta ca desert sau gustare, aceasta reteta impresioneaza prin simplitate si savoare.
Ingrediente
1 litru lapte
125 g zahar
12 g zahar vanilat
1 praf de sare
120 g gris
Pentru asamblare:
9 foi de placinta
100 g unt (82% grasime), topit
3 galbenusuri de ou
Coaja rasa de la 1 lamaie
Pentru decor:
Zahar amestecat cu scortisoara
Mod de preparare:
Incalzeste laptele pana aproape de fierbere. Adauga zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare, amestecand bine. Incorporeaza grisul, amestecand continuu, si fierbe la foc mediu timp de aproximativ 6 minute, pana se ingroasa. Lasa grisul sa se raceasca usor, amestecand ocazional.
Unge o tava adanca cu unt topit. Asaza 5 foi de placinta in tava, unse pe rand cu unt topit.
In grisul racit, incorporeaza cele 3 galbenusuri si coaja rasa de lamaie. Amesteca bine, apoi toarna amestecul in tava, peste foi.
Asaza celelalte 4 foi de placinta deasupra grisului, unse fiecare cu unt. Marginile care atarna pot fi taiate sau pliate peste stratul superior. Coace placinta in cuptorul preincalzit la 190°C (functia cu ventilatie) timp de 20 de minute, pana devine aurie.
Dupa ce scoti placinta din cuptor, presara deasupra zahar amestecat cu scortisoara. Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia si a o servi.
Bougatsa este o placinta simpla, dar deosebit de gustoasa, cu o textura aerata si un strat crocant ce completeaza perfect umplutura de gris. Pofta buna!