Branzoaice ca la Bunica – Reteta Traditionala

Branzoaicele aduc gustul copilariei in fiecare muscatura, imbinand aluatul moale si aerat cu o umplutura cremoasa de branza dulce. Aceasta reteta iti permite sa redescoperi savoarea autentica a acestor bunatati, pregatindu-le cu usurinta chiar la tine acasa.

Ingrediente pentru aluat:
2 oua
100 g unt (moale, la temperatura camerei)
50 g zahar vanilat
50 g zahar
600 g faina
250 ml lapte (caldut)
3 g drojdie uscata
1 varf de cutit de sare
4 ml esenta de lamaie
Pentru umplutura:
550 g branza de vaci proaspata (bine scursa)
75 g zahar
50 g zahar vanilat
1 ou + 1 albus
2 linguri gris
50 g stafide (hidratate)
1 varf de cutit de sare
4 ml esenta de lamaie
Pentru uns:
1 galbenus
1 lingurita lapte

  1. Prepararea aluatului:
    Pentru un rezultat reusit, asigura-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei.
    Intr-un bol incapator, cerne 500 g de faina si formeaza o adancitura in mijloc. Adauga drojdia impreuna cu o lingura de zahar.
    Incalzeste usor laptele, astfel incat sa fie caldut, si toarna-l peste drojdie, alaturi de o lingura de faina. Amesteca usor si lasa compozitia sa se activeze timp de 10-15 minute, acoperind bolul cu un prosop curat.
    Separat, bate ouale cu sarea, zaharul, zaharul vanilat, esenta de lamaie si untul moale, apoi toarna acest amestec peste maiaua crescuta.
    Incepe sa incorporezi treptat faina ramasa si restul de lapte caldut, framantand initial in bol, apoi pe o suprafata presarata cu faina, pana cand obtii un aluat elastic si omogen, care nu se lipeste de maini.
    Acopera-l cu un prosop si lasa-l la dospit intr-un loc cald, aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
  2. Pregatirea umpluturii:
    Pune branza de vaci bine scursa intr-un castron.
    Adauga zaharul, zaharul vanilat, oul, albusul, esenta de lamaie si un varf de sare.
    Amesteca bine si incorporeaza grisul.
    La final, adauga stafidele hidratate si amesteca usor.
  3. Formarea branzoaicelor:
    Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 12 parti egale.
    Intinde fiecare parte in forma patrata. Pune o lingura de umplutura in mijloc.
    Ridica si lipeste colturile patratului la centru, apasand bine doua cate doua pentru a le sigila.
    Inteapa usor colturile cu o furculita, pentru a preveni desfacerea in timpul coacerii.
  4. Coacerea branzoaicelor:
    Asaza branzoaicele pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand un spatiu de 2 cm intre ele.
    Lasa-le sa creasca in tava timp de 15-20 de minute.
    Unge-le cu galbenusul amestecat cu o lingurita de lapte.
    Coace branzoaicele in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 35-40 de minute, sau pana devin frumos rumenite.
  5. Servire
    Dupa ce se racesc putin, pudreaza branzoaicele cu zahar pentru un aspect traditional.
    Serveste-le alaturi de un ceai cald sau o cana de lapte.

Recomandari pentru un rezultat perfect:
Branza de vaci trebuie bine scursa, astfel incat umplutura sa nu fie prea moale sau apoasa.
Framantarea joaca un rol esential – aluatul trebuie lucrat pana devine elastic si usor de modelat.
Dospirea se face intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, pentru a permite aluatului sa creasca frumos.
Savureaza cu placere! 😊