Calendar ortodox 8 ianuarie 2025. Trei mari sfinti sunt praznuiti

Pe data de 8 ianuarie, Biserica ii cinsteste pe trei mari sfinti: Sfanta Cuvioasa Domnica, Cuviosul Gheorghe Hozevitul si Sfantul Mucenic Carterie, ale caror vieti ne inspira prin credinta, nevointa si sacrificiu.

Sfanta Cuvioasa Domnica
Sfanta Domnica, originara din cetatea Cartagina, a trait pe vremea imparatului Teodosie cel Mare (379–395). Impreuna cu alte patru fecioare, a ajuns la Constantinopol, unde a fost primita de Sfantul Nectarie, patriarhul orasului, si botezata in credinta crestina. Mai tarziu, Domnica a imbracat haina monahala si s-a dedicat vietii de post, rugaciune si nevointe duhovnicesti.
Datorita sfinteniei vietii sale, Dumnezeu i-a oferit darul facerii de minuni. A calmat marea agitata turnand untdelemn sfintit si a salvat vietile unor corabieri. Avea darul prorocirii, prevazand moartea imparatului, dar si alte taine dumnezeiesti. Ajunsa la batranete, in timpul domniilor imparatilor Leon si Zenon, Sfanta si-a cunoscut mai dinainte trecerea la Domnul, odihnindu-se in pace.

Cuviosul Gheorghe Hozevitul
Cuviosul Gheorghe a trait in secolul al VII-lea. Dupa pierderea parintilor sai, a plecat la Ierusalim pentru a se inchina la Mormantul Sfant. A petrecut un timp alaturi de fratele sau, Heraclid, care era pustnic in Lavra Kalamon, apoi, la sfatul acestuia, a ajuns in Hozeva, unde a intrat in viata monahala.
Prin asceza sa, lupta impotriva patimilor si nevointele duhovnicesti, Cuviosul Gheorghe a dobandit darul Sfantului Duh, devenind un exemplu pentru monahi si mireni deopotriva. A fost binecuvantat cu darul facerii de minuni, aducand viata copacilor uscati doar prin atingere. Cu toate acestea, nu si-a slabit randuiala ascetica pana la sfarsitul vietii. Inainte de a trece la Domnul, si-a chemat ucenicul, pe care l-a asteptat cu rabdare. Abia dupa ce l-a imbratisat si a rostit de trei ori „Iesi, suflete al meu, si mergi la Domnul!”, si-a dat duhul.

Sfantul Mucenic Carterie
Sfantul Carterie a fost preot si invatator al credinciosilor in timpul prigoanei crestinilor sub imparatul Diocletian si guvernatorul Urban din Cezareea Capadociei. A construit o biserica si aduna multimi de crestini pentru a-i invata sa-L cinsteasca pe Hristos, singurul Dumnezeu adevarat. Fiind denuntat autoritatilor, s-a ascuns, dar Domnul i s-a aratat, spunandu-i sa nu se teama, caci urma sa patimeasca pentru Numele Sau.
Plin de curaj, Carterie s-a predat autoritatilor. A fost intemnitat si adus inaintea guvernatorului, care i-a cerut sa jertfeasca zeului Serapis. Prin rugaciunea sa, idolul a fost distrus. In urma acestui fapt, sfantul a fost supus unor chinuri cumplite, dar Domnul l-a vindecat si l-a scos din inchisoare. Multi necredinciosi au fost martori ai minunilor sale, s-au botezat si s-au vindecat de boli.
In cele din urma, Sfantul Carterie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, primind cununa muceniciei.

Viata acestor trei sfinti ne indeamna sa ne intarim in credinta, sa fim statornici in incercari si sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin rugaciune si fapte bune.