Prepara-ti carnati deliciosi acasa – simplitate si savoare in fiecare muscatura!
Carnatii din comert nu sunt mereu pe placul tuturor – de multe ori, aspectul nu reflecta si gustul dorit. De ce sa nu iei initiativa si sa incerci sa-i prepari singur? Cu aceasta reteta, vei obtine carnati savurosi, ideali pentru gratar sau pentru a fi serviti ca aperitiv.
Ingrediente necesare:
2 kg carne de porc (fara sorici sau grasime)
2 kg carne de vita (fara piele sau grasime)
1 kg grasime de porc (slanina sau ceafa, preferabil)
100 g sare
4 linguri cimbru uscat
2 linguri ardei iute macinat
1 lingura cimbru proaspat
½ lingura piper negru macinat
½ lingura nucsoara macinata
1 lingura usturoi (proaspat sau pudra)
1 pahar vin rosu
Intestine de porc pentru umplut (sau folie alimentara, in lipsa acestora)
Cum sa prepari carnatii:
- Pregatirea intestinelor de porc:
Curatare si hidratare: Spala-le bine sub jet de apa rece, apoi lasa-le intr-o solutie de apa cu putin otet pentru a le reimprospata.
Clatire: Umple-le cu apa trecand lichidul prin ele, pentru a te asigura ca sunt curate.
Alternativa: Daca nu dispui de intestine, foloseste folie alimentara. Ruleaza carnea pe folie, rasuceste capetele si congeleaza carnatii pentru utilizare ulterioara. - Tocarea carnii:
Treci carnea de porc si grasimea prin masina de tocat, folosind o sita cu gauri mari.
Pastreaza amestecul la frigider pentru a mentine temperatura scazuta in timpul procesului. - Amestecarea condimentelor:
Intr-un bol, combina sarea cu toate condimentele enumerate.
Toarna vinul rosu peste acest amestec si omogenizeaza bine. - Framantarea amestecului:
Adauga condimentele peste carnea tocata.
Framanta compozitia energic timp de 1-2 minute, pana cand devine bine omogenizata si are o textura lipicioasa. Pastreaza totul rece pe parcurs. - Umplerea si legarea carnatilor:
Foloseste intestinele pregatite pentru a forma carnatii. Umple-le cu amestecul si leaga-i cu ata la dimensiunile dorite.
Daca ai ales varianta cu folie alimentara, formeaza rulouri si pune-le in congelator pana la momentul prepararii.
Sfaturi pentru gatit si pastrare:
Pastrare: Poti congela carnatii pentru utilizare ulterioara sau ii poti pastra in frigider pentru un consum rapid.
Gatire: Prepara carnatii pe gratar – daca amestecul este bine facut, isi vor pastra forma si nu se vor rupe.
Bucura-te de carnati aromati, perfecti pentru a fi serviti alaturi de paine proaspata sau in preparate mai elaborate. Facuti in casa, acestia vor fi cu siguranta pe gustul tau si al celor dragi. Pofta buna!