Orhideea este o minunata specie de flori cunoscuta pentru frumusetea lor eleganta si varietatea de culori si forme. Orhideele sunt flori elegante si sofisticate, cu petale delicate si forme variate, de la cele cu aspect de fluture la cele asemanatoare cu bulele de balon. Aceste flori exotice se potrivesc perfect in orice decor, aducand un strop de eleganta si mister in casa sau birou.
Cum puteti stimula orhideea sa infloreasca? Orhideea iubeste caldura tropicala si umiditatea. In apartamentele noastre este cam dificil sa-i cream astfel de conditii. De aceea este evident ca ea nu va inflori atat de activ.
Daca veti tine cont de urmatoarele sfaturi simple, orhideele va vor rasplati cu niste flori minunate.
1. Compozitia minerala a solului
Deseori planta este plasata intr-un vas mic, iar planta epuizeaza repede solul. Pentru a preveni aceasta situatie trebuie sa-i dati ingrasaminte. Aveti grija ca sa aiba o cantitate minima de azot deoarece acesta activeaza cresterea frunzelor.
Pentru a obtine tije florale este nevoie de potasiu. In plus ingrasamintele ar trebui sa contina fosfor si magneziu. Inainte de fertilizare, udati bine substratul din ghiveci. Acest lucru este necesar pentru a evita arderea radacinilor cu o solutie concentrata. Respectati cu strictete instructiunile deoarece cantitatile mari de ingrasaminte afecteaza starea plantei, aceasta ar putea chiar sa moara.
2. Udarea corecta
Orhideea iubeste apa, in sezonul cald se recomanda sa o udati cel putin 3 ori pe saptamana. In timpul iernii se uda mai rar Apa folosita trebuie sa fie moale si la temperatura camerei. Puteti utiliza apa filtrata sau fiarta. Daca observati umiditate pe radacini, planta nu trebuie sa fie udata. Umiditatea excesiva va forma putregai la radacina.
3. Lumina
— Orhideea nu iubeste diferenta de temperatura.
— Asigurati-va ca diferenta de temperatura nu fluctueaza cu mai mult de 4°C.
— Vara trebuie sa protejati plantele de caldura.
— Orhideea nu iubeste temperatura mai mare de 25 de grade.
— Iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 15°C.
— Planta iubeste lumina, dar nu se recomanda sa fie expusa la actiunea directa a razelor solare, deoarece i se vor arde frunzele. In conditii naturale orhideele sunt protejate de frunzele coroanei copacului pe care cresc.
4. Substratul necesar
Orhideea va muri repede daca o veti planta in sol negru. Solul trebuie sa fie cat mai poros posibil. Utilizati un amestec de nisip grosier, turba si muschi. In comert exista amestec special pentru orhidee.
5. Cum sa aranjezi radacinile unei orhidee intr-o oala
Orhideea are radacini puternice, acoperite cu un tesut spongios. In natura acestea ii permit sa se agate de tulpinile copacilor. In conditii casnice ghiveciul ajuta la mentinerea pozitiei verticale a plantei. Acesta ar trebui sa fie din material transparent pentru a asigura patrunderea luminii solare. Trebuie neaparat ca ghiveciul sa aiba gauri in partea inferioara pentru a se putea scurge apa in exces iar pe pereti pentru ventilare. Radacinile trebuie plasate liber in ghiveci, de multe ori acestea ies in afara. Pentru orhidee sunt cele mai potrivite vasele din plastic transparent. Prin acesta puteti vedea cum se dezvolta radacinile. La transplantarea unei plante se poate foarte usor de taiat acest vas ca sa nu se deterioreze radacinile.
6. Cum sa-i stimulati inflorirea
Orhideea iubeste spatiile deschise; vara se simte minunat cand ferestrele sunt deschise.
— Stresati planta, udand-o mai rar.
— Vara udati plantele o data la patru zile.
— In sezonul rece reduceti udarea la 1 data la 7 zile.
— Daca o veti uda corect, frunzele inferioare ale florii vor fi cam ofilite. Radacinile trebuie sa fie uscate.
— Pentru a activa inflorirea, stropiti-o cu apa calda.
— Baia trebuie sa fie plina cu abur.
— In acest caz va trebuie sa udati planta (solul) cu apa calda (35°C).
— Durata procedurii este de 15 minute.
— Specialistii considera ca daca veti actiona corect, atunci dupa 7 zile ar trebui sa apara o tija florala.
7. La ce va trebui sa acordati atentie
Diferite specii de orhidee au nevoie de iluminare diferita. Daca planta nu infloreste, ar putea fi din cauza iluminarii insuficiente. Puteti remedia situatia cu o lampa speciala sau sa mutati planta unde este mai multa lumina.
Cand planta formeaza o tija florala, trebuie sa-i taiati primii trei muguri de sus. Si nu uitati ca unele plante nu infloresc pana la varsta de 3 ani.
Daca observati ca planta este bolnava, atunci nu trebuie sa-i stimulati inflorirea. Lasati-o sa se refaca.
Din momentul aparitiei tijei pana la primele flori pot trece circa 60 de zile. Urmati regulile enumerate in acest articol si aveti grija sa puneti un vas cu apa descoperit langa planta. Aceasta va asigura o umidificare suplimentara a aerului. Cand este foarte cald se recomanda pulverizarea cu apa calda.
In timpul iernii orhideea trebuie expusa la lumina timp de cel putin 12 ore. Schimbarea locului plantei este un adevarat stres pentru ea; este mai bine sa nu miscati ghiveciul, mai ales in timpul udarii si in perioada aparitiei tijelor. Nu-i dati ingrasaminte in timpul infloririi.
8. Cum se ingrijeste orhideea dupi inflorire
Perioada de inflorire dureaza intre 5 si 12 luni. Dupa uscarea florilor, nu taiati imediat tijele. Trebuie mai intai sa va asigurati ca orhideea a incetat sa infloreasca. Trebuie sa studiati cu atentie tija pentru a determina actiunile ulterioare. Daca aceasta are varful verde, atunci ar putea exista muguri suplimentari.
Daca tija devenit galbena si incepe sa se usuce, inflorirea s-a incheiat. Dar planta continua sa primeasca substante nutritive prin aceasta. Prin urmare tija trebuie taiata doar dupa ce este complet uscata.
Taierea se face, de regula, lasand 3 noduri in partea inferioara, si dupa taiere ar trebui sa ramana cel putin 2 cm de la sol. In timpul verii pe tija florala ar mai putea aparea o tija noua. Anume cu ajutorul acesteia planta are loc inmultirea plantei. Pentru aceasta tija noua este lasata pe tulpina timp de aproximativ 6 luni, pana cand ii va creste radacina si 2 frunzulite.
In rest ingrijirea plantei dupa inflorire nu difera prea mult de celelalte perioade. In perioada de repaus e suficient sa-i dati ingrasaminte cam o data pe luna. Daca solul se usuca rapid dupa udare si radacinile ies din gaura inferioara a ghiveciului, orhideea trebuie sa fie transplantata. Perioada imediat dupa inflorire este cea mai potrivita pentru aceasta procedura.
Inainte de transplantare planta se uda din abundenta, apoi se scoate cu grija din ghiveci. Nu rotiti radacinile. Radacinile negre si uscate trebuie eliminate. Substratul poate fi prelucrat cu ajutorul focului pentru a se distruge daunatorii. Pentru drenaj se poate pune la fundul ghiveciului un strat de pietre de granit. Orhideea se plaseaza, in substratul nou, la acelasi nivel de mai inainte. Dupa transplant nu este necesara udarea. Pulverizarea se poate face, dar cu apa calda.
Cel mai eficient ingrasamant pentru orhidee
Ai nevoie de apa plata si lamaie. Asfel, umple o sticla cu apa calda si adauga o lingurita de suc de lamaie. Solutia se amesteca foarte bine, iar mai apoi se uda cu ea floarea sub radacina. Nu abuza de aceasta solutie, ea poate fi folosita de cel mult doua ori pe luna. Drept urmare, ai grija sa nu o folosesti mai des decat este nevoie. Inainte de udare insa, solutia trebuie sa fie calduta pentru a avea efectul mult dorit.
Cu cat orhideea este mai „matura”, cu atat va inflori mai des si va va bucura cu florile sale bogate si frumoase.
Nu este chiar atat de complicat sa asiguram conditiile necesare pentru inflorirea orhideei, cum ar putea parea la prima vedere. Inconjurand-o cu grija si atentie, puteti admira minunatele ei flori exotice aproape pe tot parcursul anului.