Ingrediente necesare:
230 g faina
2 oua
130-150 g zahar
250 g smantana fermentata densa sau ricotta
15 g praf de copt
100 g unt
8-10 caise
2 prafuri de sare
Mod de Preparare
Pregatirea Aluatului:
Cerne Ingredientele Uscate: Amesteca faina si praful de copt intr-un bol, cernandu-le pentru a evita cocoloasele.
Pregateste Untul: Intr-un alt bol, paseaza untul moale cu o furculita pana devine cremos.
Adauga Ouale: Bate ouale cu un tel si incorporeaza-le in untul moale.
Integreaza Smantana: Adauga smantana fermentata sau ricotta si amesteca bine pana obtii o compozitie omogena si pufoasa.
Combina Ingredientele Uscate: Adauga faina cernuta in 2-3 etape, amestecand bine dupa fiecare adaugare, pana obtii un aluat moale si uniform.
Pregatirea pentru Coacere:
Pregateste Tava: Tapeteaza o tava de copt de 28×19 cm cu hartie de copt.
Transfera Aluatul: Toarna aluatul in tava si uniformizeaza-l cu o spatula.
Adaugarea Caiselor:
Adauga Fructele: Asaza jumatatile de caise peste aluat, cu partea taiata in jos, presandu-le usor in aluat.
Coacerea:
Preincalzeste Cuptorul: Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Coace Prajitura: Coace prajitura timp de 35 de minute.
Lasa Tava in Cuptor: Dupa cele 35 de minute, opreste cuptorul si lasa tava inauntru inca 10 minute.
Finalizarea:
Raceste Prajitura: Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca complet.
Decorarea Finala: Presara zahar pudra deasupra pentru un aspect atragator si un gust dulce.
Chec fraged cu fructe uscate
Ingrediente necesare:
225 g margarina sau unt
340 g zahar fin
450 g fructe uscate (amestecate sau dupa preferinte)
1 cana de apa sau ceai
450 g faina cu agent de crestere (self-raising flour)
2 oua medii
Metoda de preparare:
Pregatirea fructelor uscate: Incepe prin a pregati fructele uscate. Daca doresti un plus de aroma, fierbe fructele intr-o cana de ceai pentru aproximativ 5-10 minute, pana cand se inmoaie usor si absorb din lichid. Daca preferi, poti folosi apa in loc de ceai.
Prepararea aluatului: Intr-un bol mare, mixeaza margarina sau untul cu zaharul fin pana cand obtii o compozitie cremoasa si pufoasa. Adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
Adaugarea fructelor uscate: Incorporeaza fructele uscate in amestec, asigurandu-te ca sunt distribuite uniform. Apoi, adauga faina cu agent de crestere si amesteca usor pana cand toate ingredientele sunt bine integrate.
Coacerea: Toarna aluatul intr-o tava de chec unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Niveleaza aluatul cu o spatula si pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C. Coace checul timp de 60-75 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata.
Racirea si servirea: Dupa ce s-a copt, lasa checul sa se raceasca complet in tava inainte de a-l scoate si taia in felii. Poate fi servit simplu sau presarat cu putin zahar pudra pentru un plus de eleganta.
Chec Pufos cu Lapte si Nuca
Ingrediente:
8 oua
350 g zahar
240 ml lapte
200 ml ulei
400 g faina alba
1 plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
3-4 linguri cacao neagra
Un praf de sare
Esenta de rom (optional)
Nuca
Mod de Preparare
Pregatirea Ingredientelor:
Separa albusurile de galbenusuri si pune-le in boluri separate. Foloseste un bol mare pentru mixarea intregii compozitii.
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Prepararea Albusurilor:
Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spuma.
Adauga treptat 250 g de zahar si continua mixarea pana obtii o bezea ferma.
Prepararea Galbenusurilor:
Intr-un alt bol, mixeaza galbenusurile cu 100 g de zahar pana isi dubleaza volumul.
Adauga treptat uleiul, mixand continuu, apoi incorporeaza laptele.
Amestecarea Compozitiilor:
Adauga amestecul de galbenusuri peste bezeaua de albusuri si amesteca usor.
Adaugarea Fainii:
Cerne faina impreuna cu praful de copt.
Incorporeaza treptat faina in amestecul de oua, adaugand si zaharul vanilat. Amesteca delicat cu o spatula, de jos in sus.
Pregatirea Tavilor:
Pregateste doua tavi de chec, tapetandu-le cu hartie de copt.
Toarna jumatate din compozitie in fiecare tava.
In compozitia ramasa, adauga cacao (si esenta de rom, daca folosesti) si omogenizeaza bine.
Toarna compozitia cu cacao pe mijlocul celei albe in tavi.
Foloseste varful unei furculite pentru a amesteca usor cele doua compozitii, creand un efect marmorat.
Presara nucile in tavi.
Introdu tavile in cuptor pe treapta a doua si redu temperatura la 170°C.
Coace checurile timp de 45-50 de minute. Verifica cu o scobitoare sau cu un bat de frigarui pentru a vedea daca sunt gata.
Racirea si Servirea:
Treci cu un cutit pe marginea checurilor pentru a le desprinde de tavi, apoi rastoarna-le pe un gratar.
Lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le felia.