
Drobul de miel este una dintre cele mai indragite preparate traditionale romanesti servite la masa de Paste. Cu un gust autentic, o textura echilibrata si aroma intensa de verdeturi proaspete, drobul este nelipsit de pe platoul cu aperitive. Reteta clasica, bine echilibrata, pastreaza traditia, dar ofera un rezultat fraged, gustos si usor de portionat.
Ingrediente:
500 g organe de miel (ficat, plamani, inima, rinichi)
2 legaturi ceapa verde
1 legatura usturoi verde
5 oua fierte tari
4 oua crude
1 legatura patrunjel proaspat
1 legatura marar proaspat
1 legatura leurda (optional, pentru un plus de aroma)
1 ceapa galbena mica
2-3 linguri ulei
Sare si piper, dupa gust
Optional: 1 lingura pesmet pentru consistenta
Pentru tapetat tava: ulei si pesmet sau hartie de copt
Mod de preparare:
Fierberea organelor:
Spala bine organele de miel si fierbe-le timp de 30-40 de minute in apa cu sare. Scoate-le si lasa-le sa se raceasca.
Tocarea compozitiei:
Dupa racire, toaca marunt organele sau da-le prin masina de tocat. Caleste ceapa galbena tocata in putin ulei pana devine sticloasa si adaug-o peste carne.
Adaugarea verdeturilor:
Toaca marunt ceapa verde, usturoiul verde, patrunjelul, mararul si leurda. Adauga-le in compozitie impreuna cu cele 4 oua crude, sare, piper si, optional, pesmet.
Amestecarea:
Omogenizeaza bine amestecul pana obtii o compozitie legata, usor umeda, dar nu lichida.
Montarea drobului:
Tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt sau unge-o cu ulei si presara putin pesmet. Toarna jumatate din compozitie, asaza ouale fierte intregi (curatate de coaja) pe lungime, apoi acopera cu restul de compozitie.
Coacerea:
Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coace timp de 40-45 de minute, pana drobul capata o crusta aurie.
Racirea si portionarea:
Dupa ce se coace, lasa drobul sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma si a-l taia felii.
Sfat util:
Pentru o textura mai fina, poti da intreaga compozitie prin robotul de bucatarie, dar daca vrei un drob „ca la mama acasa”, pastreaza ingredientele tocate manual, pentru o consistenta mai rustica.