Chec Banana-Ciocolata: Desertul Rapid Care Iti Salveaza Ziua 🍌🍫

Cand ai banane bine coapte si vrei un desert usor, rapid si super ciocolatos, aceasta reteta de chec banana-ciocolata este alegerea perfecta! Blatul moale, aromat, cu bucatele de fructe uscate si glazura de ciocolata neagra, se prepara intr-un timp record si aduce un strop de rasfat oricarui moment. Vezi mai jos cat de simplu este!

Ingrediente (pentru o tava mica de chec, aproximativ 10×25 cm):
2 banane foarte coapte (ideal cu coaja innegrita)
160 ml lapte cald (nu fierbinte)
60 g unt topit sau ulei
2 oua
170 g faina
4 linguri cu varf de cacao neagra
110 g zahar
cateva picaturi esenta de vanilie sau 1 lingura de zahar vanilat
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
2 maini de fructe uscate preferate (ex: merisoare, stafide)
Pentru glazura:
50 g ciocolata neagra (minimum 50% cacao)
1 lingurita unt
3 linguri lapte fierbinte

Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt sau unge-o cu unt si presara pesmet.
Pregatirea compozitiei umede:
Taie bananele in bucati si paseaza-le bine cu blenderul intr-un vas inalt. Adauga laptele cald, untul sau uleiul si ouale. Mixeaza pana obtii o crema omogena.
Pregatirea compozitiei uscate:
Intr-un bol mare, amesteca faina, cacaoa, zaharul, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si sarea.
Amestec final:
Toarna crema de banane peste ingredientele uscate. Adauga fructele uscate si amesteca scurt cu o lingura – nu cu mixerul! – lasand compozitia usor neomogena, cu mici cocoloase.
Coacere:
Toarna aluatul in tava si pune-l imediat in cuptorul preincalzit. Coace 40–50 de minute. Testeaza cu o scobitoare: trebuie sa iasa curata, dar usor umeda – checul va ramane umed natural datorita bananelor.
Prepararea glazurii:
Topeste ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul si laptele, la bain-marie (pe aburi). Amesteca pana obtii o glazura neteda. Daca e prea groasa, adauga putin lapte in plus.
Decorare:
Toarna glazura peste checul racit si lasa sa se intareasca inainte de taiere.