Chec de casa moale, fraged si delicios

Chec de casa moale, fraged si delicios

Ingrediente:
500 g faina alba
200 ml lapte caldut
100 g unt moale
3 oua
150 g zahar
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
50 g stafide (optional)
2 linguri de smantana
Zahar tos sau pesmet dulce pentru decor
Pentru crumble:
50 g unt
2 linguri zahar (30 g)
3-4 linguri faina (45-60 g)
(cel mai bine este sa frecati ingredientele intre degete pana obtineti o consistenta nisipoasa)

Metoda de preparare:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in laptele caldut, adaugand o lingurita de zahar. Lasa amestecul sa stea timp de 10 minute pana cand incepe sa formeze bule.
Intr-un bol mare, cerne faina si adauga praful de sare. In mijloc, formeaza o adancitura.
Separat, bate ouale cu zaharul pana obtii un amestec spumos. Adauga esenta de vanilie, smantana si untul moale.
Toarna compozitia lichida si drojdia activata peste faina. Framanta aluatul pana devine omogen si elastic. Poti adauga stafidele la final, daca doresti.
Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l sa dospeasca intr-un loc calduros timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza doua tavi de chec cu hartie de copt.
Imparte aluatul in doua parti egale. Modeleaza fiecare parte si asaza-le in tavi.
Presara zahar tos sau pesmet dulce deasupra aluatului. Tot acum poti presara checul cu crumble.
Lasa tavile la crescut inca 20 de minute, apoi introduce-le in cuptor.
Coace checurile timp de 35-40 de minute sau pana devin aurii si trec testul scobitorii.
Scoate checurile din tavi si lasa-le sa se raceasca pe un gratar. Serveste-le alaturi de o cafea sau ceai, pentru o gustare perfecta!
Checul va fi moale, fraged si iti va parfuma casa cu arome delicioase. Pofta buna!