Acest chec cu fructe uscate este desertul perfect pentru a insoti o ceasca de ceai sau cafea. Plin de arome naturale si texturi variate, acest chec se pregateste rapid si este ideal pentru a fi savurat in orice moment al zilei. Ingredientele sunt simple, iar rezultatul este spectaculos!
Ingrediente necesare:
225 g margarina sau unt
340 g zahar fin
450 g fructe uscate (amestecate sau dupa preferinte)
1 cana de apa sau ceai
450 g faina cu agent de crestere (self-raising flour)
2 oua medii
Metoda de preparare:
Pregatirea fructelor uscate: Incepe prin a pregati fructele uscate. Daca doresti un plus de aroma, fierbe fructele intr-o cana de ceai pentru aproximativ 5-10 minute, pana cand se inmoaie usor si absorb din lichid. Daca preferi, poti folosi apa in loc de ceai.
Prepararea aluatului: Intr-un bol mare, mixeaza margarina sau untul cu zaharul fin pana cand obtii o compozitie cremoasa si pufoasa. Adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
Adaugarea fructelor uscate: Incorporeaza fructele uscate in amestec, asigurandu-te ca sunt distribuite uniform. Apoi, adauga faina cu agent de crestere si amesteca usor pana cand toate ingredientele sunt bine integrate.
Coacerea: Toarna aluatul intr-o tava de chec unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Niveleaza aluatul cu o spatula si pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C. Coace checul timp de 60-75 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata.
Racirea si servirea: Dupa ce s-a copt, lasa checul sa se raceasca complet in tava inainte de a-l scoate si taia in felii. Poate fi servit simplu sau presarat cu putin zahar pudra pentru un plus de eleganta.
Acest chec fraged cu fructe uscate este o reteta simpla, dar incredibil de gustoasa, perfecta pentru a aduce o nota de caldura si aroma in casa ta. Incanta-ti familia si prietenii cu acest desert usor de preparat si bucura-te de fiecare felie!
RETETA BONUS -> Chec Pufos cu Lapte si Nuca
Ingrediente:
8 oua
350 g zahar
240 ml lapte
200 ml ulei
400 g faina alba
1 plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
3-4 linguri cacao neagra
Un praf de sare
Esenta de rom (optional)
Nuca
Mod de Preparare
Pregatirea Ingredientelor:
Separa albusurile de galbenusuri si pune-le in boluri separate. Foloseste un bol mare pentru mixarea intregii compozitii.
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Prepararea Albusurilor:
Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spuma.
Adauga treptat 250 g de zahar si continua mixarea pana obtii o bezea ferma.
Prepararea Galbenusurilor:
Intr-un alt bol, mixeaza galbenusurile cu 100 g de zahar pana isi dubleaza volumul.
Adauga treptat uleiul, mixand continuu, apoi incorporeaza laptele.
Amestecarea Compozitiilor:
Adauga amestecul de galbenusuri peste bezeaua de albusuri si amesteca usor.
Adaugarea Fainii:
Cerne faina impreuna cu praful de copt.
Incorporeaza treptat faina in amestecul de oua, adaugand si zaharul vanilat. Amesteca delicat cu o spatula, de jos in sus.
Pregatirea Tavilor:
Pregateste doua tavi de chec, tapetandu-le cu hartie de copt.
Toarna jumatate din compozitie in fiecare tava.
In compozitia ramasa, adauga cacao (si esenta de rom, daca folosesti) si omogenizeaza bine.
Toarna compozitia cu cacao pe mijlocul celei albe in tavi.
Foloseste varful unei furculite pentru a amesteca usor cele doua compozitii, creand un efect marmorat.
Presara nucile in tavi.
Introdu tavile in cuptor pe treapta a doua si redu temperatura la 170°C.
Coace checurile timp de 45-50 de minute. Verifica cu o scobitoare sau cu un bat de frigarui pentru a vedea daca sunt gata.
Racirea si Servirea:
Treci cu un cutit pe marginea checurilor pentru a le desprinde de tavi, apoi rastoarna-le pe un gratar.
Lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le felia.