Un desert pufos cu aluat dospit si umplutura aromata de mere.
Ingrediente pentru aluat:
350 g faina alba
120 ml lapte
1 ou
2 lingurite miere
40 g zahar brun
20 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
40 g unt moale
Pentru umplutura:
70 g unt moale
3 lingurite scortisoara macinata
80 g zahar brun
4 mere
Zeama de la o lamaie
50 ml apa
4 linguri zahar brun
Mod de preparare
Din laptele cald, putin zahar si drojdie, pregateste un amestec pentru maia. Intr-un bol, adauga restul ingredientelor pentru aluat, toarna maiaua si framanta pana obtii un aluat neted. Acopera-l si lasa-l la dospit timp de o ora.
Curata merele si taie-le in cubulete mici. Amesteca-le cu zeama de lamaie, apa si 4 linguri de zahar brun. Fierbe compozitia pana cand apa se evapora si merele se inmoaie. Lasa-le sa se raceasca. Separat, amesteca untul moale cu zaharul si scortisoara, obtinand o pasta aromata.
Dupa ce aluatul a dospit, framanta-l usor pe o suprafata presarata cu faina, apoi intinde-l cu sucitorul intr-un dreptunghi. Intinde pasta de unt, zahar si scortisoara pe suprafata aluatului, apoi distribuie merele racite. Ruleaza aluatul intr-o rulada, taie-l pe lungime in doua parti egale si impleteste-le.
Asaza impletitura pe o tava tapetata cu hartie de copt, las-o sa mai dospeasca 10 minute, apoi coace-o in cuptorul preincalzit la 180-190°C timp de aproximativ 30 de minute, pana devine aurie.
Serveste desertul dupa ce s-a racit, savurand aroma intensa de mere si scortisoara!