Chec marmorat cu ciocolata – o reteta simpla, ieftina si foarte gustoasa

Checul marmorat este un desert clasic, cu textura frageda si aroma bogata. Se prepara usor, are un efect vizual impresionant datorita aspectului marmorat si este perfect pentru mesele festive sau ca desert de weekend.

Ingrediente (pentru o tava de chec de 20×10 cm):
Pentru aluat:
200 g unt moale
200 g zahar
4 oua
45 ml lapte (aprox. 3 linguri)
1/2 lingurita extract de vanilie
un praf de sare
190 g faina alba (aprox. 1 si 1/4 cani)
2 lingurite praf de copt
50 g ciocolata neagra (desert)
Pentru forma si decor:
putin unt si pesmet pentru tapetat tava
zahar pudra pentru presarat deasupra

Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Scoate din timp ouale, untul si laptele din frigider.
Rupe ciocolata bucati si topeste-o la bain-marie. Las-o sa se racoreasca.
Bate untul cu zaharul pana obtii o crema pufoasa. Adauga ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Toarna laptele, vanilia, apoi adauga sarea, faina cernuta si praful de copt. Mixeaza scurt, doar pana se omogenizeaza.
Imparte aluatul in doua parti egale. Intr-una dintre ele, incorporeaza ciocolata topita si racita. Toarna intai aluatul simplu in tava, apoi pe cel cu ciocolata. Cu o furculita, amesteca usor cele doua straturi pentru a obtine efectul marmorat. Niveleaza suprafata cu o spatula.
Coace checul in cuptorul preincalzit la 175°C, timp de 50–60 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa checul sa se raceasca in tava, apoi presara zahar pudra deasupra. Pastreaza-l intr-un loc racoros, invelit in folie alimentara.