Cheesecake cu branza proaspata de vaci si cacao

Cheesecake cu branza proaspata de vaci si cacao

Aceasta reteta de prajitura cu branza este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru momentele cand vrei sa impresionezi familia sau prietenii cu un preparat dulce, facut in casa. Cu un aluat fraged si o umplutura fina de branza, aceasta prajitura este perfecta pentru a fi servita la orice ocazie.

Ingrediente pentru aluat
350 g faina
150 g zahar tos
1 ou
200 g unt cu 82% grasime
30 g cacao
10 g praf de copt
50 ml apa

Ingrediente pentru umplutura
300 g branza proaspata de vaci
180 g unt
30g praf de budinca de vanilie
4 oua
150 g zahar

Mod de preparare:

Pregatirea aluatului: Intr-un bol mare, adauga faina, untul moale (lasat la temperatura camerei) si praful de copt. Amesteca ingredientele pana cand obtii un aluat sfaramicios si usor nisipos. Adauga un ou intreg, zaharul, apa si cacaoa, apoi framanta amestecul pana cand se formeaza o bila de aluat neteda, usor de modelat. Intr-o tava rotunda cu diametrul de 25 cm, intinde mai mult de jumatate din aluat, pastrand restul la rece. Aplatizeaza bine aluatul in tava, asigurandu-te ca peretii formei sunt bine acoperiti.

Pregatirea umpluturii: Pune branza proaspata de vaci, bine scursa de zer, intr-un robot de bucatarie sau blender. Adauga ouale, praful de budinca, untul moale, zaharul si zaharul vanilat, si mixeaza pana obtii o crema fina. Toarna crema peste aluatul din tava. Rade restul de aluat pastrat la rece pe razatoarea mare si distribuie-l uniform deasupra cremei. Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ 35-40 de minute. Dupa coacere, lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia.

RETETA BONUS: Prajitura pufoasa cu branza si mere

Prajitura pufoasa cu branza si mere

Ingrediente (pentru o forma rotunda de 22 cm sau una dreptunghiulara de aproximativ 18×24 cm):
4 oua
100g zahar
200g branza alba (de preferat grasa, dar merge si semi-degresata sau degresata)
100 ml iaurt natural sau smantana
100g unt topit (nu fierbinte) sau ulei vegetal
200g faina de grau sau un amestec fara gluten „pentru prajituri”
2 lingurite praf de copt
(optional) o lingurita de scortisoara
4 mere
zahar pudra pentru presararea prajiturii

Metoda de preparare:
Tapeteaza forma cu hartie de copt umezita si mototolita.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
Bate ouale intregi cu zaharul pana obtii o compozitie deschisa la culoare si pufoasa, ceea ce dureaza aproximativ 5-6 minute.
Mixeaza branza cu iaurtul sau smantana, apoi adauga-le treptat in compozitia de oua, mixand scurt dupa fiecare adaugare pentru a omogeniza ingredientele.
Adauga treptat uleiul sau untul topit in fir subtire, apoi mixeaza.
Amesteca faina cu praful de copt si cerne-o in compozitie, la fel ca branza, treptat. Amesteca sau mixeaza pana la omogenizare.
Adauga 3 mere curatate si taiate cubulete (aproximativ 1/1 cm). Amesteca si toarna compozitia in forma.
Taie un mar in sferturi, apoi in felii subtiri de aproximativ jumatate de centimetru, fara sa il cureti de coaja. Infige feliile in aluat sub un unghi, cu coaja in sus, astfel incat sa fie acoperite pe jumatate de aluat.
Pune forma cu aluat in cuptorul complet incins si coace timp de 45 de minute.
Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca.
Dupa racire, presara prajitura cu zahar pudra cernut prin sita.