Chiftelele de vinete sunt o alegere excelenta pentru cei care doresc o optiune de post sau pur si simplu o reteta usoara si sanatoasa. Aceste chiftele se remarca prin gustul lor delicat si textura placuta, fiind perfecte atat ca aperitiv, cat si ca fel principal. Usor de preparat si pline de arome, chiftelele de vinete sunt o alegere ideala pentru mesele in familie sau atunci cand vrei sa impresionezi cu ceva special.
Ingrediente:
1 vanata coapta (pe foc, gratar sau aragaz)
1 ceapa medie
1 lingurita boia de ardei iute (optional)
1 lingurita usturoi pudra/deshidratat
1 lingurita piper negru
2 linguri de fulgi de ovaz sau pesmet (pentru absorbtia umiditatii)
3-4 linguri de faina de grau
1-2 cani de ulei de floarea soarelui pentru prajit (sau alternativ, se pot coace la cuptor)
1 lingurita sare (dupa gust)
Faina aditionala (daca este necesara pentru a obtine consistenta potrivita)
Instructiuni de preparare:
Incepe prin a coace vinetele in cuptor. Dupa ce sunt gata, lasa-le sa se raceasca putin. Indeparteaza coaja si toaca vinetele marunt cu un cutit.
Curata si toaca ceapa fin. Pune vinetele coapte si ceapa tocata intr-un bol mare.
Adauga ingredientele ramase: faina, condimentele, sarea si fulgii de ovaz sau pesmetul. Amesteca bine totul pana obtii o compozitie omogena, verificand daca se poate modela usor.
Daca amestecul este prea moale, poti adauga faina de grau sau de soia pentru a obtine o consistenta potrivita pentru modelarea chiftelelor.
Modeleaza chiftelele in forma dorita – fie rotunde, fie plate sau oricum iti place.
Chiftelele pot fi prajite in ulei incins timp de 4-5 minute pe toate partile sau, pentru o varianta mai sanatoasa, poti alege sa le coci in cuptor, desi acest lucru va dura putin mai mult.
Serveste chiftelele de vinete ca aperitiv sau ca fel principal alaturi de un piure de cartofi. Pofta buna si spor la gatit aceasta reteta de chiftelute de post!
Indiferent cum alegi sa le servesti, aceste chiftele de vinete vor aduce o nota de prospetime si simplitate in bucataria ta. Fie ca optezi pentru varianta prajita sau cea coapta la cuptor, te vei bucura de un preparat gustos si sanatos, potrivit pentru orice ocazie. Incearca aceasta reteta si savureaza chiftelele de vinete alaturi de cei dragi!
Chiftelute de dovlecei cu branza si usturoi
Ingrediente:
2 dovlecei medii
2 oua
1 legatura de marar verde
2-3 fire de ceapa verde (sau 2 cepe vechi)
160 g branza telemea rasa
5 linguri de faina sau pesmet
3-4 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
ulei pentru prajit
Metoda de preparare chiftelute de dovlecei:
1.Spala dovleceii si indeparteaza capetele. Rade dovleceii pe razatoarea mare pune-i intr-un bol incapator.
2.Stoarce foarte bine dovleceii pentru a elimina excesul de apa.
3.Adauga ouale batute in bolul cu dovlecei si amesteca bine pana cand se combina.
4.Adauga in compozitie ceapa, usturoiul si mararul (toate tocate marunt).
5.Urmeaza adaugata branza telemea rasa, faina si pesmetul. Amesteca toate ingredientele bine intre ele pentru a le combina. Compozitia trebuie sa devina usor consistenta si omogena. Cantitatea de faina sau pesmet poate varia in functie de umiditatea dovleceilor.
6.Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
7.Incinge ulei intr-o tigaie mare, suficient pentru prajit chiftelele. Formeaza chiftele mici si pune-le in tigaie incinsa. Prajeste-le pe fiecare parte pana cand devin aurii si crocante.
8.Scoate chiftelele prajite pe un servetel absorbant pentru a indeparta excesul de ulei.