Chiftelute fragede in sos de mustar cu ciuperci

Chiftelute fragede in sos de mustar cu ciuperci

Aceste chiftelute fragede, combinate cu un sos bogat de mustar si ciuperci, sunt o optiune delicioasa pentru o masa consistenta si savuroasa. Se servesc perfect cu cartofi, paste sau cereale si o garnitura de salata proaspata sau muraturi.

Ingrediente (aprox. 25 bucati, 4-6 portii):
700 g carne tocata mixta (350 g sunca de porc si 350 g pulpa de vita)
30 g (2 felii) de paine alba, chiar si usor veche
6 linguri de lapte
2 catei de usturoi
un praf de chili macinat sau fulgi
1/2 lingurita oregano uscat
360 ml supa de pui
1 lingura sos de soia
1 lingurita mustar simplu
3 linguri mustar frantuzesc cu seminte
200 g ciuperci
120 ml smantana de gatit (30% grasime)
patrunjel proaspat
ulei de masline, unt, faina de grau si faina de cartofi
optional: 3 linguri de brandy

Mod de preparare:

Pune carnea tocata intr-un bol mare. Inmoaie feliile de paine in lapte, apoi le toci fin si le adaugi in bol.
Condimentezi cu sare, piper, usturoi maruntit, chili si oregano. Framanti bine cu mana si formezi chiftelute mici, aproximativ 25 bucati, folosind mainile umezite.
Incinge o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline si prajeste chiftelutele pe ambele parti pana capata o crusta aurie, timp de aproximativ 10-13 minute.

Intre timp, intr-o cratita, fierbe supa de pui cu sosul de soia. Adauga chiftelutele prajite, mustarul simplu si cel frantuzesc, amesteca usor si lasa la fiert la foc mic, acoperit, timp de 25 de minute, amestecand ocazional.
In tigaia in care ai prajit chiftelutele, adauga o lingura de unt si ciupercile feliate. Le prajesti pana devin aurii si lichidul se evapora. Condimentezi cu sare si le dai deoparte.
Daca folosesti brandy, torni in tigaie, inclini usor si aprinzi pentru a arde alcoolul. Dupa ce flacara se stinge, torni restul in cratita cu chiftelute.
Cand chiftelutele sunt fierte, adauga ciupercile prajite si smantana. Lasi sa fiarba 5 minute, apoi amesteci putin sos cu o lingurita de faina de cartofi si o lingurita de faina de grau. Torni inapoi in cratita si mai fierbi 2 minute pana sosul se ingroasa.

La final, presari patrunjel proaspat tocat.
Serveste chiftelutele cu garnituri precum cartofi, paste sau cereale si o salata sau muraturi. Pofta buna!