Clatitele cu dovlecei si verdeata sunt o varianta delicioasa si sanatoasa a clatitelor clasice, perfecta pentru un mic dejun sau o cina usoara. Usor de preparat si pline de arome proaspete, aceste clatite sunt o modalitate excelenta de a adauga legume in meniul zilnic. Indiferent daca le servesti simple sau umplute cu branza si smantana, vor deveni rapid un preparat preferat in bucataria ta.
Ingrediente:
1 dovlecel mediu
3 oua
250 ml lapte dulce sau chefir
iaurt dupa preferinte
½ lingurita de bicarbonat de sodiu
o lingurita de sare
280 g faina
2 linguri de ulei
sare si piper dupa gust
1 legatura de patrunjel verde
cateva fire de marar verde
Instructiuni de preparare:
Dovlecelul se spala bine si se rade fin pe razatoarea mica. Presarati putina sare peste dovlecelul ras si lasati-l sa stea aproximativ 10 minute pentru a elibera sucul. Dupa acest timp, stoarceti bine dovlecelul pentru a indeparta excesul de lichid, apoi adaugati ouale batute, laptele, bicarbonatul de sodiu si condimentele. Treptat, incorporati faina cernuta, amestecand pana cand obtineti un aluat omogen si destul de dens. Lasati aluatul sa se odihneasca pentru aproximativ 10 minute.
Adaugati in compozitie verdeata tocata marunt si uleiul, amestecand bine. Incingeti o tigaie, adaugati o picatura de ulei, si cu ajutorul unui polonic, turnati si prajiti clatitele pe rand. Aceste clatite cu dovlecei vor fi mai groase decat cele traditionale. Prajiti-le pe ambele parti pana cand capata o culoare aurie. Odata gata, clatitele pot fi umplute cu smantana, branza sau sos de usturoi, apoi rulate si servite.
Cartofi carbonara la cuptor
Ingrediente:
-500 g cartofi fierti
-3 galbenusuri de ou
-50 g parmezan ras
-180 g smantana cu minim 30% grasime
-150 g cascaval ras
-75 g bacon taiat cubulete
-1 ardei rosu taiat cubulete
-Sare si piper alb dupa gust
-1 legatura de patrunjel verde tocat
Mod de preparare:
1.Incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
2.Taie cartofii fierti in cubulete sau rondele si aseaza-i intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei sau unt.
3.Intr-un bol, amesteca galbenusurile de ou cu parmezanul ras si smantana. Adauga sare si piper alb dupa gust si omogenizeaza bine compozitia.
4.Intr-o tigaie, prajeste baconul cubulete pana devine crocant. Adauga ardeiul rosu si mai caleste-l impreuna cu baconul pentru cateva minute.
5.Distribuie amestecul de bacon si ardei peste cartofii din vasul termorezistent.
6.Presara cascavalul ras deasupra si introduc vasul in cuptorul preincalzit.
7.Coace cartofii carbonara la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute sau pana cand se formeaza o crusta aurie si cartofii devin moi si bine patrunsi.
8.Ia vasul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca cateva minute inainte de a-l servi. Presara patrunjelul tocat proaspat deasupra si serveste cartofii carbonara la cuptor calzi si savurosi.