
Aceasta prajitura este un desert spectaculos care combina doua preferinte irezistibile: blat de cicolata intens si umed cu o crema fina de cheesecake, totul acoperit de un strat marmorat de ciocolata. Aspectuos si extrem de gustos, acest desert este ideal pentru mesele de sarbatoare, intalnirile de familie sau o dupa-amiaza cu cafea.
Ingrediente (pentru o tava rotunda de 20 cm, aproximativ 12 portii)
Pentru blatul de ciocolata (baza si topping):
150 g ciocolata neagra (minim 60% cacao)
100 g unt
150 g zahar
2 oua
65 g faina alba
un praf de sare
Pentru stratul de cheesecake:
250 g branza de vaci (fin maruntita) sau crema de branza
70 g zahar
1 ou
1 lingurita extract de vanilie
Mod de preparare:
- Prepararea blatului de ciocolata:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Topeste untul impreuna cu ciocolata la bain-marie, amestecand pana se obtine o compozitie omogena.
Lasa sa se raceasca putin, apoi adauga zaharul si omogenizeaza.
Incorporeaza ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Adauga faina si sarea si amesteca usor.
Toarna 2/3 din compozitie in tava tapetata cu hartie de copt. - Prepararea stratului de cheesecake:
Intr-un bol separat, amesteca branza, zaharul, oul si vanilia pana obtii o crema fina.
Toarna amestecul de cheesecake peste stratul de blatul din tava. - Adaugarea stratului superior de blat cu ciocolata:
Distribuie uniform restul compozitiei de ciocolata deasupra cremei de branza.
Poti crea un efect marmorat trecand usor cu o furculita prin aluat. - Coacerea:
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35–40 de minute.
Stratul de cheesecake trebuie sa fie inchegat, iar blatul de ciocolata usor umed.
Lasa prajitura sa se raceasca complet, apoi da-o la frigider pentru cateva ore. - Servirea:
Inainte de servire, poti presara zahar pudra sau o poti glazura cu ciocolata.
Se serveste rece sau la temperatura camerei, taiata in felii.
Sfaturi utile:
Pentru un gust mai intens, adauga un praf de sare de mare in blatul de ciocolata.
Poti adauga o lingurita de cafea instant in compozitie pentru un plus de aroma.
Serveste aceasta prajitura cu fructe proaspete precum zmeura sau capsuni.