Cornulete fragede cu gem – Deliciul copilariei

Cornulete fragede cu gem – Deliciul copilariei

Cornuletele cu gem sunt un desert clasic care ne aduce aminte de zilele petrecute in bucataria bunicilor. Fragezimea aluatului si dulceata gemului sunt o combinatie perfecta, care cucereste orice pofticios. Iata cum poti prepara si tu aceste minunatii acasa.

Ingrediente:

Pentru aluat:
500 g faina
250 g unt sau margarina (la temperatura camerei)
100 g zahar pudra
2 galbenusuri
1 lingurita esenta de vanilie
200 ml smantana fermentata
Un praf de sare

Pentru umplutura:
200 g gem la alegere (caise, prune, zmeura)
100 g nuci maruntite (optional)

Pentru decor:
Zahar pudra

Mod de preparare:

  1. Prepararea aluatului:
    Intr-un bol mare, cerne faina si adauga sarea. Taie untul sau margarina in cubulete si adauga-l in faina, framantand cu degetele pana obtii un amestec nisipos.
    Adauga zaharul pudra si amesteca bine.
    Separat, bate usor galbenusurile cu esenta de vanilie, apoi adauga-le peste amestecul de faina si unt.
    Incorporeaza smantana si framanta totul pana obtii un aluat omogen si nelipicios.
    Imparte aluatul in doua sau trei parti egale, infasoara-le in folie alimentara si lasa-le sa se odihneasca la frigider pentru cel putin 30 de minute.
  2. Formarea cornuletelor:
    Dupa ce aluatul s-a racit, intinde fiecare bucata pe o suprafata usor infainata intr-un cerc de aproximativ 3-4 mm grosime.
    Taie cercul in 8-12 triunghiuri, in functie de marimea dorita pentru cornulete.
    La baza fiecarui triunghi pune o lingurita de gem si, optional, cateva nuci maruntite.
    Ruleaza triunghiurile de la baza catre varf, formand astfel cornuletele.
  3. Coacerea cornuletelor:
    Asaza cornuletele pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand un mic spatiu intre ele.
    Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace cornuletele timp de 15-20 de minute, sau pana devin usor aurii.
    Dupa ce s-au racit putin, presara zahar pudra deasupra lor pentru un aspect si un gust desavarsit.

Cornuletele cu gem sunt un desert simplu, dar plin de savoare, care va aduce un zambet pe fata oricui le gusta. Perfecte alaturi de o cana de ceai sau cafea, aceste cornulete fragede sunt alegerea ideala pentru momentele cand vrei sa te bucuri de un dulce autentic, preparat acasa.