Ingrediente
1 kg faina
250 g margarina
250 g untura
300 ml lapte
50 g drojdie sau 2 pliculete de drojdie uscata
2 linguri rase de sare
1 lingurita rasa de zahar, pentru activarea drojdiei
1-2 oua pentru ungerea covrigilor
Metoda de preparare
1.Dizolv drojdia in lapte caldut cu zahar si o las sa se activeze.
2.Adaug sarea peste faina si amestec, apoi adaug grasimea si framant bine.
3.Adaug laptele ramas caldut, ajustand cantitatea in functie de faina (poate fi mai putin sau mai mult).
4.Framant aluatul bine si il las la dospit, acoperit, intr-un loc cald timp de doua ore.
5.Dupa dospire, impart aluatul in bucati si il intind subtire.
6.Infasor bucatile de aluat pe degetul aratator pentru a forma inele. Asigura-te ca nu sunt prea mari sau prea mici.
7.Asez inelele strans pe o tava si le ung cu ou batut.
8.Coc in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute.
Aceasta reteta traditionala de covrigei de casa va va aduce cu siguranta aminte de gustul copilariei. Covrigeii sunt perfecti pentru a fi savurati alaturi de o cana de ceai sau cafea, fiind ideali atat pentru micul dejun, cat si pentru gustarile dintre mese. Cu putina rabdare si ingrediente simple, veti obtine covrigei pufosi si deliciosi, perfecti pentru a fi impartiti cu cei dragi. Pofta buna!
RETETA BONUS: Mini pateuri cu branza si susan
Ingrediente:
-600 g aluat pentru foietaj (cumparat din comert)
-500 g branza telemea (sarata sau dulce, in functie de preferinte)
-1 fiola esenta de vanilie
-1 lingurita de zahar
-1 ou
-3 linguri de seminte de susan
Metoda de preparare:
1.Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o tava de copt acoperita cu hartie de copt.
2.Intinde aluatul pentru foietaj pe o suprafata presarata cu putina faina. Taie aluatul in benzi de cate 8 cm latime fiecare.
3.Branza telemea se da pe razatoare.
Daca folositi telemea sarata, aceasta se presara pe foietaj simpla. Daca folositi branza dulce, inainte de a o presara pe foietaj, amestecati-o cu esenta de vanilie si zaharul. Se poata adauga si putina sare, in functie de cat de sarata este branza. Indiferent de felul branzei, aceasta se intinde pe toata lungimea benzii de aluat foietaj.
4.Ruleaza aluatul in jurul branzei, preseaza usor cu mana, apoi taie aluatul in bucati de aproximativ 2-3 cm. Iti poti da seama de tehnica din poza de mai jos.
5.Bate oul intr-un castron si foloseste o pensula pentru a unge paturile cu oul batut. Acest lucru le va conferi o culoare frumoasa la coacere.
6.Presara semintele de susan deasupra paturilor, apasand usor pentru a se lipi de aluat.
7.Aseaza mini paturile pe tava de copt pregatita, pastrand putin spatiu intre ele, deoarece se vor umfla in timpul coacerii.
8.Coace paturile in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 20-25 de minute sau pana cand devin aurii si crocante.