Ingrediente pentru aluat:
600 g faina alba
100 g zahar pudra
100 g unt
1 ou
2 linguri de iaurt alb (aproximativ 50 g)
250 ml lapte (impartit in 200 ml pentru maia si 50 ml pentru ajustare)
30 g drojdie proaspata
1/2 lingurita sare
Pentru umplutura:
500 g nuca macinata
zahar tos, dupa gust (aproximativ 100-150 g)
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita scortisoara macinata
coaja rasa de la 1/2 lamaie
300 ml lapte
100 g unt
Pentru finisare:
1 galbenus
1 lingura de ulei
un cub mic de unt pentru uns cozonacul fierbinte
Mod de preparare
Prepararea aluatului:
Amesteca faina, zaharul si sarea intr-un bol mare. Adauga untul topit pe jumatate, oul, iaurtul si maiaua (preparata separat din 200 ml lapte cald, 1 lingurita de zahar si drojdia).
Framanta aluatul, adaugand treptat restul de 50 ml lapte, daca este necesar. Aluatul trebuie sa fie usor lipicios, dar elastic. Presara putina faina pe suprafata, formeaza o bila, acopera bolul cu un prosop si lasa aluatul la dospit timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Prepararea umpluturii:
Intr-o cratita, pune la fiert 300 ml lapte si untul. Cand incepe sa fiarba, adauga nuca macinata, scortisoara si coaja rasa de lamaie. Amesteca bine si lasa compozitia sa fiarba cateva minute, pana cand nuca absoarbe lichidul si se ingroasa.
Adauga zaharul (dupa gust) si mai lasa umplutura pe foc mic inca 5 minute, amestecand continuu. Las-o sa se raceasca complet inainte de utilizare.
Asamblarea cozonacului:
Imparte aluatul in doua parti egale si formeaza bile. Pe o suprafata presarata cu faina, intinde fiecare bila intr-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime.
Imparte umplutura in mod egal intre cele doua foi de aluat si intinde-o uniform. Ruleaza aluatul strans, formand rulouri.
Asaza rulourile pe o tava tapetata cu hartie de copt si acopera-le cu un prosop curat. Lasa-le la dospit inca 25-30 de minute.
Coacerea:
Amesteca galbenusul cu uleiul si unge rulourile. Foloseste o furculita pentru a crea un model decorativ pe suprafata si fa cateva gauri pana la baza cozonacului cu un ac subtire, pentru a preveni craparea in timpul coacerii.
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Coace cozonacii timp de 20 de minute, pana capata o culoare aurie. Acopera apoi tava cu folie de aluminiu si continua coacerea pentru inca 15 minute.
Finalizarea:
Dupa ce scoti cozonacii din cuptor, unge-i cu un cub mic de unt pentru a le da o stralucire frumoasa. Lasa-i sa se raceasca complet inainte de a-i taia in felii sau de a-i rupe cu mana.