Acest cozonac este o reteta traditionala cu un aluat pufos si o umplutura decadenta de cacao si ciocolata. Perfecti pentru desert sau alaturi de cafea, acesti cozonaci impletiti impresioneaza prin aspectul si gustul lor bogat. In continuare, gasesti pasii necesari pentru prepararea acestei delicii acasa.
Ingrediente pentru aluat:
600 g faina alba
250 ml lapte caldut
100 g unt moale
3 galbenusuri
100 g zahar pudra
Coaja rasa de la o lamaie
7 g drojdie instant
1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru umplutura:
200 g unt moale
70 g cacao pudra
5 picaturi de esenta de rom
180 g ciocolata neagra (aproximativ doua tablete)
180 g zahar pudra
2 galbenusuri (pentru ungere)
Mod de preparare:
Aluatul:
Amesteca drojdia cu laptele caldut. In bolul mixerului, pune faina, galbenusurile, untul, zaharul, coaja de lamaie si vanilia. Adauga amestecul de drojdie si lapte, apoi framanta aluatul cu carligul pentru framantat pana devine elastic si usor de lucrat. Din aceasta compozitie vor rezulta doi cozonaci.
Pune aluatul pe o suprafata presarata cu faina, framanta-l usor cu mana, apoi formeaza o bila. Asaza-l inapoi in bol, presara putina faina deasupra, acopera-l si lasa-l la crescut intr-un loc cald timp de 50-60 de minute.
Umplutura: Mixeaza untul moale cu zaharul pudra, cacaoa si esenta de rom pana obtii o crema spumoasa. Ciocolata neagra se toaca marunt si se presara peste aluat inainte de rulare.
Dupa ce aluatul a crescut, framanta-l din nou si imparte-l in 6 parti egale (aproximativ 200 g fiecare). Ruleaza fiecare bucata intr-un dreptunghi de 25×15 cm, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm.
Unge foile de aluat cu crema de cacao, presara bucatele de ciocolata, apoi ruleaza-le ca pe o rulada.
Impletirea:
Intinde rulourile putin pentru a deveni mai lungi si mai subtiri. Apoi impleteste cate trei rulouri, folosind o impletitura in trei, si ascunde capetele sub cozonac.
Asaza cozonacii impletiti intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt. Unge-i cu galbenus batut si lasa-i acoperiti timp de 15-30 de minute. Unge-i din nou cu galbenus inainte de a-i pune la copt pentru un aspect lucios.
Coace cozonacii in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 30-35 de minute. Dupa coacere, lasa-i sa se raceasca 40-50 de minute. Cozonacii sunt perfecti serviti cu lapte, cafea sau cacao.
Recomandare:
In umplutura se pot adauga nuci macinate, alune sau migdale, dupa preferinta.