Acesti cozonaci sunt o celebrare a traditiei si a mestesugului culinar mostenit de la bunici. Urmeaza aceasta reteta simpla pentru a aduce gustul autentic al sarbatorilor pe masa ta.
Ingrediente necesare pentru doi cozonaci:
1 kg faina (pentru un aluat fin si elastic)
350 g zahar (pentru o dulceata perfecta)
8 galbenusuri (pentru consistenta si culoare)
Coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala (pentru aroma intensa)
50 ml ulei (pentru un aluat moale si suplu)
½ lingurita sare (pentru echilibrul gustului)
14 g drojdie uscata (pentru o textura pufoasa)
1 fiola esenta de vanilie (pentru un parfum inconfundabil)
1 pachet unt (pentru un gust bogat)
400 ml lapte (pentru hidratarea aluatului)
Pentru umplutura:
150 g zahar
8 albusuri
80 g cacao pudra
250 g miez de nuca macinat
25 ml esenta de rom
Instructiuni pas cu pas pentru preparare:
Pregatirea aluatului:
Incalzeste laptele intr-o cratita si adauga untul pana se topeste complet.
Intr-un bol mare, amesteca faina cu drojdia, sarea si cojile de citrice. Creeaza un spatiu in mijlocul amestecului.
Separat, bate galbenusurile cu un praf de sare. Dizolva zaharul in laptele cald.
Adauga galbenusurile batute, laptele indulcit si esenta de vanilie in amestecul de faina. Framanta pana obtii un aluat omogen.
Treptat, incorporeaza untul topit combinat cu uleiul, continuand sa framanti.
Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc cald timp de 90 de minute.
Prepararea umpluturii:
Bate albusurile spuma cu zaharul pana devin ferme.
Adauga cacao, esenta de rom si nuca macinata, amestecand usor pana obtii o compozitie uniforma. Imparte umplutura in 4 parti.
Asamblarea cozonacilor:
Imparte aluatul dospit in 4 bucati egale. Intinde fiecare bucata intr-un dreptunghi subtire.
Intinde umplutura pe fiecare foaie de aluat si ruleaza strans.
Impleteste cate doua rulouri si asaza-le in tavi unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt.
Dospirea in tavi:
Lasa cozonacii in tavi timp de 45 de minute pentru a creste.
Coacerea:
Inainte de a-i pune in cuptor, unge cozonacii cu un amestec de ou batut si lapte. Daca doresti, presara putin zahar deasupra.
Coace cozonacii in cuptorul preincalzit la 170°C timp de aproximativ 50 de minute sau pana devin aurii si bine rumeniti.
Servire:
Lasa cozonacii sa se raceasca usor inainte de a-i felia. Sunt perfecti alaturi de o ceasca de lapte cald sau ceai, aducand aroma sarbatorilor direct in casa ta.
Pofta buna si bucurie la masa!