Beigli, un cozonac rulou, este un desert traditional unguresc, perfect pentru sarbatori. Aceasta reteta prezinta ambele variante clasice – cu nuca si cu mac – cu o textura frageda si arome bogate.
Ingrediente (pentru 2 rulouri):
Pentru aluat:
500 g faina alba
40 g zahar pudra
un praf de sare
100 g untura
100 g unt la temperatura camerei
20 g drojdie proaspata
200 ml lapte caldut
2 galbenusuri
coaja rasa de la 1 lamaie (netratata)
Pentru umplutura cu nuca (1 rulou):
150 g nuca macinata
80 ml lapte
80 g zahar tos
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la 1 lamaie (netratata)
50 g stafide (optional)
1 lingura rom (optional)
Pentru umplutura cu mac (1 rulou):
150 g mac macinat
80 ml lapte
80 g zahar tos
1 mar (curatat si ras)
Pentru finisare:
1 ou (pentru uns)
Mod de preparare:
Umplutura de nuca: Incalzeste laptele intr-o cratita, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Ia de pe foc si adauga zaharul vanilat, stafidele hidratate in rom (optional), coaja de lamaie si nuca macinata. Amesteca bine si lasa la racit.
Umplutura de mac: Incalzeste laptele, dizolva zaharul in el, apoi adauga macul macinat si marul ras. Amesteca si lasa la racit.
Aluatul: Dizolva drojdia in laptele caldut. Intr-un bol, amesteca faina, sarea, zaharul pudra si coaja de lamaie. Incorporeaza untul si untura, apoi adauga galbenusurile si laptele cu drojdie. Framanta pana obtii un aluat moale si usor de intins (daca e prea tare, mai adauga putin lapte; daca e prea lipicios, mai adauga faina).
Modelare: Imparte aluatul in doua bile egale. Intinde prima bucata intr-un dreptunghi de aproximativ 30×40 cm. Intinde umplutura de nuca uniform, lasand 2 cm la marginea de sus. Impatureste marginile si ruleaza strans. Asaza ruloul pe o tava cu hartie de copt, cu imbinarea in jos. Repeta pentru ruloul cu mac.
Finisare: Unge beigliurile cu galbenus si lasa-le in frigider 40-45 de minute. Dupa ce s-au uscat, unge-le cu albus si mai lasa-le 30 de minute la rece.
Coacere: Inteapa beigliurile in cateva locuri (sus si pe lateral) cu o scobitoare pentru a evita craparea in timpul coacerii. Coace-le la 180°C (ventilatie) timp de 25-30 de minute, pana capata o culoare aurie. Ajusteaza timpul in functie de cuptor, astfel incat sa nu se usuce excesiv.
Pofta buna!