Cozonacul care iese perfect de fiecare data – moale, pufos si cu gust autentic de sarbatoare

Daca visezi la un cozonac ca-n copilarie, cu miez aerat, arome imbietoare si acele „fire” perfecte, aceasta reteta traditionala e exact ce-ti trebuie. Usor de urmat, ideala chiar si pentru cei care nu au prea multa experienta in framantat, iti garanteaza succesul la masa de Paste.

Ingrediente pentru 1 cozonac (aprox. 800 g):
390 g faina alba tip 500 (minim 11% proteina)
12 g drojdie proaspata (sau 4 g drojdie uscata)
110 g lapte proaspat
120 g oua (aproximativ 2 oua mari)
80 g zahar
40 g unt sau untura
1 lingurita extract de vanilie
Coaja rasa de la 1 lamaie
30 g stafide (sau merisoare uscate)
30 g rom sau coniac
1/2 ou pentru uns
Zahar pentru decor

Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Pune stafidele la inmuiat in rom/coniac pentru 1-2 ore, apoi scurge-le si tavaleste-le prin putina faina.
Activarea drojdiei: Amesteca drojdia cu 60 g de lapte caldut, 1 lingurita de zahar si 2-3 linguri de faina. Lasa la dospit pana cand amestecul isi dubleaza volumul (30-40 min).
Pregatirea aluatului: Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Adauga restul de lapte, amestecul cu drojdie si alcoolul ramas de la stafide.
Framantare: Incorporeaza treptat faina si incepe sa framanti. Dupa 3-4 minute cu mixerul la viteza mica, creste viteza si mai framanta 4-5 minute. Adauga untul moale treptat si mai framanta 4-5 minute pana cand aluatul devine elastic si lucios.
Prima dospire: Formeaza o bila, acopera si lasa la dospit 1 ora.
Adaugarea stafidelor: Intinde usor aluatul cu degetele, presara stafidele si framanta usor. Lasa din nou la odihnit 30 de minute.
Modelare: Imparte aluatul in 3 parti, ruleaza fiecare bucata in batoane de aprox. 20 cm si impleteste-le. Asaza cozonacul intr-o forma tapetata cu hartie de copt.
A doua dospire: Acopera si lasa cozonacul la dospit pana isi dubleaza volumul (circa 1,5 ore).
Coacere: Preincalzeste cuptorul la 170°C. Unge cozonacul cu ou batut (eventual amestecat cu putin lapte) si presara zahar. Coace 35-40 de minute. Raceste pe un gratar.