
Aceasta prajitura spectaculoasa in straturi combina un blat pufos cu nuci, unul cu cacao, mousse fin de lapte condensat cu caramel si un crocant savuros din nuci caramelizate si sare de mare. Gustul echilibrat intre dulce si sarat o transforma intr-un desert de neuitat, perfect pentru ocazii speciale sau pentru momente in care vrei sa te rasfeti cu ceva cu adevarat delicios.
Ingrediente blat cu nuci:
5 oua
150 g nuci macinate
130 g zahar fin
110 g faina alba (000)
½ lingurita praf de copt
Blat cu cacao:
50 g unt moale
130 g zahar fin
1 ou
20 g cacao neagra
putin sub ½ lingurita praf de copt
putin sub ½ lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
85 g faina alba
80 g lapte
Crocant de nuci:
7 g unt (½ lingura)
60 g zahar
65 g nuci tocate
2 prafuri de sare de mare grunjoasa
Sirop de vanilie:
250 g zahar
250 ml apa
semintele de la ½ baton de vanilie
Mousse caramel:
350 g lapte condensat rece
400 g frisca lichida 30%, rece
2 plicuri intaritor pentru frisca (smantana fix)
510 g dulceata de lapte (kajmak)
6–7 lingurite gelatina
2 prafuri sare de mare grunjoasa
Mod de preparare:
Blatul cu nuci: Bate albusurile spuma cu zaharul pana devin ferme si lucioase. Adauga galbenusurile, unul cate unul. Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, apoi nucile macinate. Coace intr-o tava de 19×28 cm, tapetata cu hartie de copt, la 180°C, timp de 25 minute.
Blatul cu cacao: Mixeaza untul cu zaharul, adauga oul, apoi cacaua amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Adauga faina in doua etape, alternand cu laptele. Coace in aceeasi tava, 25 minute.
Crocantul: Topeste untul si zaharul la foc mic pana se caramelizeaza usor. Adauga nucile si sarea, amesteca rapid si toarna pe hartie de copt. Dupa racire, marunteste.
Siropul: Fierbe apa cu zaharul 4–5 minute, adauga vanilia si lasa sa se raceasca.
Mousse-ul: Hidrateaza gelatina. Bate frisca cu smantana fix. Bate laptele condensat pana devine spumos. Dizolva gelatina pe foc, adauga cateva linguri de lapte condensat si apoi dulceata de lapte. Incorporeaza restul de lapte condensat si apoi frisca, treptat. La final, adauga sarea.
Asamblare: Taie blatul cu nuci in doua. Intr-o tava, monteaza in ordinea: blat cu nuci, mousse, blat cu cacao, mousse, blat cu nuci (cu partea insiropata in jos), mousse. Presara din belsug crocantul deasupra. Lasa la rece cateva ore (ideal, peste noapte).