Zacusca de vinete este una dintre cele mai indragite conserve traditionale romanesti, perfecta pentru a aduce aroma si gustul legumelor proaspete in zilele reci de iarna. Fie ca esti un bucatar experimentat sau un novice in bucatarie, acest ghid detaliat te va indruma pas cu pas prin procesul de preparare al unei zacusti delicioase, garantandu-ti un rezultat savuros si bine conservat pentru lunile urmatoare.
Ingrediente Necesare:
6 kg vinete
3 kg ardei gras
3 kg gogosari rosii
5 kg rosii bine coapte
1,5 kg ceapa alba
1 litru de ulei de floarea-soarelui
10-12 foi de dafin
Zahar (dupa gust)
Sare si piper (dupa gust)
Metoda
Incepe prin a steriliza borcanele, asigurandu-te ca sunt bine uscate, apoi pastreaza-le la cald.
Opareste rosiile pentru a le decoji mai usor. Daca ai timp, coace-le pe gratar inainte de a le decoji pentru un gust mai intens. Toaca rosiile si fierbe-le la foc mic pana obtii un bulion gros. Adauga sare si zahar pentru a echilibra gustul.
Coace vinetele si ardeii fie pe gratar, fie pe plita. Dupa ce sunt coapte, curata-le si lasa-le sa se scurga. Coace si ardeii gogosari, apoi acopera-i intr-un vas pentru a facilita aburirea si indepartarea pielitei si cotorului.
Taie vinetele cu un satar din lemn, iar ardeii si gogosarii feliaza-i cu un cutit. Daca vrei un aspect mai rustic, poti rupe ardeii in fasii.
Intr-o cratita adanca, incalzeste uleiul fara a-l supraincinde. Caleste ceapa pana devine translucida, apoi adauga ardeii, vinetele si bulionul de rosii. Adauga foile de dafin si lasa totul sa fiarba usor.
Acopera vasul si pune-l in cuptorul preincalzit la 160°C. Coace zacusca timp de 100-120 de minute, pana cand se leaga bine si uleiul se ridica la suprafata.
Scoate foile de dafin si ajusteaza gustul cu sare si piper. Pune zacusca fierbinte in borcanele calde, amestecand bine inainte de a o turna pentru a distribui uniform uleiul. Sigileaza borcanele si lasa-le sa se raceasca incet sub un prosop sau o patura, apoi depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat.
Cu putina rabdare si urmand pasii corect, vei avea parte de o zacusca de vinete de exceptie, pe care o vei savura cu placere alaturi de cei dragi. Nu uita sa depozitezi borcanele intr-un loc racoros si intunecat pentru a pastra gustul autentic al acestui preparat traditional pana la ultima lingura. Pofta buna!