Aceasta prajitura spectaculoasa combina blatul pufos de cacao, o crema fina de frisca si un strat aromat de jeleu de fructe, totul acoperit cu o glazura lucioasa de ciocolata. Un desert perfect pentru ocazii speciale!
Ingrediente pentru blat:
4 oua
100 g zahar
80 g faina
20 g cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
Un praf de sare
Pentru crema de frisca:
300 ml frisca lichida (minim 30% grasime)
200 g mascarpone
50 g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
10 g gelatina
Pentru jeleul de fructe:
300 g gem de fructe (caise, zmeura sau capsuni)
150 ml apa
10 g gelatina
Pentru glazura de ciocolata:
200 g ciocolata neagra sau cu lapte
100 ml frisca lichida
30 g unt
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase, apoi adauga treptat zaharul si continua sa mixezi pana obsii o bezea ferma.
Adauga galbenusurile si esenta de vanilie, amestecand usor.
Cerne faina, cacaua si praful de copt, apoi incorporeaza-le treptat in compozitie, amestecand usor cu o spatula.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace timp de 20-25 de minute.
Dupa coacere, lasa blatul sa se raceasca si taie-l in doua straturi egale.
Hidrateaza gelatina in 3 linguri de apa rece, apoi dizolv-o pe baie de aburi.
Mixeaza frisca lichida pana devine ferma.
Adauga mascarpone, zaharul pudra si esenta de vanilie, continuand sa mixezi.
Incorporeaza gelatina dizolvata in crema, amestecand rapid pentru a evita formarea cocoloaselor.
Hidrateaza gelatina in 3 linguri de apa rece.
Intr-o cratita, incalzeste gemul de fructe cu apa pana ajunge la punctul de fierbere.
Adauga gelatina si amesteca bine pana se dizolva complet.
Lasa jeleul sa se raceasca usor inainte de asamblare.
Topeste ciocolata pe baie de aburi.
Adauga frisca lichida si untul, amestecand continuu pana obsii o compozitie fina si omogena.
Asaza primul strat de blat intr-o tava.
Intinde uniform crema de frisca.
Adauga jeleul de fructe racit si niveleaza-l bine.
Pune al doilea strat de blat deasupra.
Toarna glazura de ciocolata peste prajitura si lasa la frigider pentru cel putin 3-4 ore.
Serveste prajitura rece, taiata in patrate egale.
Pofta buna!