Ingrediente
Pentru aluat:
3 Oua
75 g Zahar pudra
1 praf de Sare
60 g Faina
30 gAmidon de porumb
25 g Unt
Pentru umplutura:
1 kg Mere
Suc de la o jumatate de lamaie
3 linguri de Zahar
1 lingurita Scortisoara
20 g Amidon de porumb
100 ml Suc de mere
Pentru budinca:
500 ml Lapte
Praf de budinca de vanilie: 1 pachet
40 g Zahar
Pentru frisca:
Frisca lichida: 250 ml
Zahar vanilat: 1 pachet
Intaritor pentru frisca: 1 pachet
Ciocolata alba: 200 g
Mod de Preparare
Pregatirea Aluatului:
Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin spuma tare.
Intr-un alt bol, mixati galbenusurile cu zaharul pudra pana obtineti o consistenta omogena.
Incorporati albusurile batute in amestecul de galbenusuri, folosind o spatula.
Adaugati faina amestecata cu amidonul de porumb si omogenizati.
La final, adaugati untul topit si amestecati bine.
Coacerea Blatului:
Pregatiti o tava de 22×22 cm, tapetand-o sau ungand-o cu hartie de copt.
Turnati aluatul in tava si coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 20 de minute.
Pregatirea Umpluturii de Mere:
Stoarceti sucul de la o jumatate de lamaie.
Curatati merele, scoateti miezul si taiati-le in cuburi mici.
Puneti merele intr-o tigaie, adaugati sucul de lamaie si 3 linguri de zahar.
Gatiti pana cand merele elibereaza sucul si zaharul se dizolva.
Adaugati scortisoara, acoperiti si fierbeti timp de 10 minute, amestecand ocazional pentru a inmuia merele.
Amestecati 50 ml de suc de mere cu amidonul.
Turnati restul de 50 ml de suc de mere in tigaie, adaugati sucul amestecat cu amidon si gatiti pana cand amestecul se ingroasa.
Asamblarea Prajiturii:
Distribuiti uniform merele pe blatul copt.
Amestecati praful de budinca de vanilie cu putin lapte.
Puneti restul de lapte intr-o cratita, adaugati zaharul si amestecul de budinca, apoi gatiti pana obtineti o crema groasa.
Turnati budinca fierbinte peste mere si intindeti uniform.
Acoperiti budinca cu folie alimentara pentru a preveni formarea unei coji si raciti timp de 2 ore.
Pregatirea Friscai:
Radeti ciocolata alba.
Bateti frisca lichida impreuna cu zaharul vanilat si intaritorul pentru frisca pana devine ferma.
Indepartati folia de pe budinca, intindeti frisca deasupra si creati un model cu o furculita.
Presarati ciocolata alba rasa deasupra.
Clafoutis cu zmeura
Ingrediente:
Unt nesarat pentru uns forma de copt
350 grame zmeura
1/2 cana + 1 lingura de zahar granulat, impartit
120 mililitri lapte integral
114 grame crème fraiche sau mascarpone
4 oua mari
Un praf de sare
43 grame faina universala
Zahar pudra pentru servire
Metoda de preparare:
Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius. Ungeti cu unt o forma de copt.
Intr-un bol mediu, amestecati zmeura cu 1 lingura de zahar. Lasati-le deoparte in timp ce pregatiti celelalte ingrediente.
Intr-un procesor de alimente sau blender, combinati restul de 1/2 cana de zahar cu laptele, crème fraiche/mascarpone, ouale si sarea si procesati pentru a omogeniza totul. Adaugati faina si pulsati doar pentru a combina.
Aranjati fructele de padure zaharisite in forma de copt pregatita, apoi turnati amestecul de oua peste ele.
Pandispan cu caise
Ingrediente:
8 oua
8 linguri zahar
16 linguri faina
500 gr caise
1 lingurita praf copt
Mod de preparare:
Incepe prin a separa albusurile de galbenusuri. Albusurile, impreuna cu un praf de sare, se bat pana devin spumoase. Adauga treptat zaharul si continua sa mixezi pana obtii o spuma ferma, asemanatoare cu cea pentru bezea. In aceasta compozitie, incorporeaza galbenusurile pe rand, folosind o spatula si miscari circulare, avand grija sa nu se lase prea mult albusurile.
Adauga faina amestecata cu praful de copt peste compozitie si omogenizeaza usor cu o spatula. Curata caisele de coaja, taie-le cubulete si lasa-le la scurs intr-o sita. Tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunea de 32×35 cm. Toarna aluatul in tava si niveleaza-l, apoi pune cubuletele sau feliile de caise deasupra, din loc in loc. Pentru a preveni scufundarea caiselor la baza tavii, trece-le rapid prin faina inainte de a le adauga.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 30-35 de minute. Dupa ce pandispanul este copt, lasa-l sa se raceasca complet, apoi pudreaza-l cu zahar si portioneaza-l.