Ingrediente pentru foi (Pentru o tava de 20×25 cm)
400 g faina alba
100 g zahar pudra
3 galbenusuri de ou
6 g praf de copt (jumatate de plic)
100 g unt moale sau margarina
lapte (pentru a obtine un aluat usor de intins)
2 linguri de cacao neindulcita
Ingrediente pentru decor:
50 g fulgi de ciocolata neagra
Ingrediente pentru crema:
900 ml lapte
2 plicuri de zahar vanilat
10 linguri rase de faina fina
200 g unt moale sau margarina
150 g zahar pudra
3 linguri de cacao neindulcita
3 linguri de rom (sau 2 linguri de esenta de rom pentru o varianta fara alcool)
Prepararea foilor:
Intr-un bol mare, combinam 400 g de faina cu 6 g de praf de copt si 100 g de zahar pudra. Adaugam 100 g de unt moale sau margarina si framantam pana obtinem o compozitie asemanatoare nisipului. Incorporam treptat 3 galbenusuri, iar apoi adaugam lapte putin cate putin, doar cat sa obtinem un aluat moale si usor de intins. Aluatul nu trebuie sa fie prea dens.
Impartim aluatul in trei parti egale. In doua dintre ele, punem cate o lingura de cacao si framantam pana se omogenizeaza complet (astfel, vom avea doua foi cu cacao si una simpla). Pe o suprafata usor presarata cu faina, intindem fiecare parte de aluat in foi de aproximativ 20×25 cm.
Foile se coc pe spatele unei tavi, intr-un cuptor preincalzit la 180°C, timp de aproximativ 10 minute. Este important sa nu se coaca prea mult, pentru a ramane deschise la culoare si sa nu se usuce.
Prepararea cremei:
Intr-o cratita, amestecam 900 ml de lapte cu 2 plicuri de zahar vanilat si 10 linguri de faina. Fierbem la foc mic, amestecand constant pana cand crema se ingroasa. Dupa ce se ingroasa, lasam crema sa se raceasca complet, amestecand ocazional pentru a preveni formarea unei cruste.
Separat, mixam 200 g de unt moale sau margarina cu 150 g de zahar pudra si 3 linguri de cacao, pana cand obtinem o crema pufoasa. Dupa ce crema de lapte s-a racit complet, o adaugam treptat in amestecul de unt si cacao, mixand pana cand devine omogena.
Asamblarea desertului:
Asezam prima foaie de cacao pe un platou si o stropim cu o lingura de rom sau esenta de rom. Peste aceasta, intindem o treime din crema de cacao. Urmeaza foaia simpla, pe care o ungem din nou cu rom si aplicam inca o treime din crema. Continuam cu a doua foaie de cacao, pe care o stropim cu rom si intindem restul de crema deasupra.
Decorare si racire:
Presaram uniform 50 g de fulgi de ciocolata neagra deasupra prajiturii. Desertul se pune la frigider pentru cateva ore sau peste noapte, pentru a permite straturilor sa se imbine si sa se intareasca.
Inainte de a servi, scoatem prajitura din frigider cu aproximativ o ora, astfel incat foile sa devina mai moi si mai usor de taiat. Prajitura se portioneaza in cuburi si se serveste cu placere!