Ingrediente pentru aluat:
600 g faina
200 g unt
150 g zahar pudra
1 plic praf de copt
4 galbenusuri de ou
100 ml lapte
Ingrediente pentru crema:
200 ml lapte
10 g zahar vanilat
50 ml rom
200 g unt
200 g zahar pudra
50 g cacao
5 linguri gem de caise
Pentru decor:
4 albusuri de ou
250 g zahar pudra
Un praf de sare
Mod de preparare
Aluatul:
Intr-un bol, cerneti faina si amestecati-o cu praful de copt si zaharul pudra. Adaugati untul rece taiat cubulete si framantati pana obtineti un aluat nisipos.
Incorporati galbenusurile si laptele, framantati pana aluatul devine omogen.
Impartiti aluatul in 3 parti: doua mai mici pentru foi si una mai mare pentru stratul ce va fi transformat in crema.
Coacerea:
Intindeti cele doua parti mai mici in foi de 25×35 cm si coaceti-le individual pe hartie de copt, la 200°C, timp de 8-10 minute. Lasati-le sa se raceasca.
Intindeti partea mai mare de aluat si coaceti-o in acelasi mod. Dupa coacere, maruntiti-o intr-un bol mare.
Crema:
Incalziti laptele si amestecati-l cu zaharul vanilat si romul, apoi turnati-l peste bucatile de aluat maruntit.
Adaugati gemul de caise si cacao, amestecand bine.
Frecati untul cu zaharul pudra pana devine spumos si incorporati-l in amestecul de crema.
Asamblarea:
Puneti o foaie pe o tava si intindeti crema uniform. Acoperiti cu cea de-a doua foaie, presand usor.
Decorul:
Bateti albusurile cu un praf de sare la bain-marie, adaugand treptat zaharul pudra. Continuati sa mixati pana cand spuma devine ferma si lucioasa.
Intindeti spuma peste prajitura, niveland cu o spatula.
Racirea:
Lasati prajitura la frigider peste noapte pentru ca straturile sa se intrepatrunda si aluatul sa devina fraged.
Sfaturi:
Pentru a felia prajitura perfect, folositi un cutit incalzit in apa fierbinte si sters inainte de fiecare taietura.