Ingrediente:
3 oua mari
2 lingurite praf de copt
250 g faina pentru prajituri
205 g zahar granulat
1/4 cana zahar pudra
1 lingurita sare de mare fina
1 lingura esenta pura de vanilie
226 g unt nesarat
180 g smantana
Mod de Preparare
Scoate untul si ouale din frigider cu 30 de minute inainte de a incepe prepararea, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Preincalzeste cuptorul la 180°C (350°F).
Tapeteaza o tava de copt cu hartie de copt si unge usor cu unt sau ulei.
Prepararea Aluatului:
Intr-un bol mare, bate untul la temperatura camerei cu zaharul granulat pana devine o compozitie pufoasa si deschisa la culoare.
Adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare adaugare.
Incorporeaza esenta de vanilie si smantana, amestecand pana cand compozitia devine omogena.
Amestecarea Ingredientelor Uscate
Intr-un alt bol, amesteca faina pentru prajituri, praful de copt si sarea de mare.
Adauga treptat ingredientele uscate in compozitia de unt si oua, amestecand usor pana cand totul este bine incorporat. Evita sa amesteci excesiv pentru a mentine textura pufoasa a prajiturii.
Coacerea Prajiturii:
Toarna aluatul in tava pregatita si niveleaza suprafata.
Coace in cuptorul preincalzit timp de 30-35 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curata.
Lasa prajitura sa se raceasca complet in tava inainte de a o transfera pe un platou de servire.
Decorarea Prajiturii:
Presara zahar pudra deasupra prajiturii racite pentru un aspect festiv si o nota suplimentara de dulceata.
Taie prajitura in patrate si serveste-o alaturi de un pahar de lapte sau o ceasca de ceai.
Sfat:
Pentru o textura si mai bogata, poti adauga in aluat si cateva linguri de iaurt grecesc sau lapte batut. Acestea vor adauga o nota de umiditate si vor face prajitura si mai pufoasa.
Aceasta prajitura cu vanilie si smantana este perfecta pentru orice ocazie, fie ca este vorba de o aniversare, o intalnire cu prietenii sau pur si simplu un rasfat de weekend. Pofta buna!
Chec rapid si usor de preparat
Ingrediente
2 oua mari
10 linguri de zahar
10 linguri de lapte
9 linguri de ulei de floarea-soarelui
14 linguri de faina tip ’00’
1 plic de praf de copt
1 varf de cutit de sare
1 fiola de esenta de rom
1 lingura cu varf de cacao
Instructiuni de preparare
Bate ouale cu zaharul:
Intr-un bol mare, adauga ouale si zaharul. Mixeaza la viteza mare pana cand amestecul devine pufos si isi dubleaza volumul.
Adauga laptele si uleiul:
Incorporeaza laptele si uleiul in compozitie, amestecand bine dupa fiecare adaugare pentru a obtine un amestec omogen.
Incorporeaza faina:
Combina faina cu praful de copt si adauga-le treptat in bol, amestecand usor cu o spatula. Adauga sarea si esenta de rom pentru aroma.
Pregateste tava de chec:
Tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt sau unge-o cu ulei si presara faina pentru a preveni lipirea.
Toarna compozitia in tava:
Pune trei sferturi din compozitie in tava pregatita. In restul compozitiei, adauga lingura de cacao si amesteca bine.
Finalizeaza compozitia:
Toarna amestecul de cacao peste compozitia din tava si foloseste o spatula pentru a crea un efect marmorat.
Coace checul:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace checul timp de 35-40 de minute. Verifica daca este copt folosind testul cu scobitoarea; scobitoarea trebuie sa iasa curata.
Raceste si serveste:
Dupa ce checul este copt, lasa-l sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava. Pentru un plus de aroma, poti presara zahar vanilat deasupra. Taie si serveste.
Chec cu apa minerala
Ingrediente:
320 g faina
250 ml apa minerala
3 oua
200 g zahar
5 linguri ulei
2 linguri cacao
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
Coaja de lamaie
Metoda de preparare:
Cu ajutorul unui mixer, bate ouale si adauga treptat zaharul, uleiul, coaja de lamaie si apa minerala. Asigura-te ca obtii un amestec uniform. Adauga praful de copt, zaharul vanilat si faina, mixand pana cand compozitia devine omogena. Toarna aproximativ trei sferturi din aluatul rezultat intr-o forma de chec captusita cu hartie de copt. La restul de aluat, adauga cacao si amesteca. Toarna compozitia cu cacao peste stratul initial si creeaza un model folosind o furculita. Coace la temperatura de 175 de grade Celsius timp de 35 de minute pentru a obtine un chec suculent si delicios.