Ingrediente:
300 g faina
200 g unt cu 82% grasime
1 ou
150 g zahar pudra
un praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
100 g fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a se inmuia. Adaugati zaharul peste untul moale si mixati pana cand compozitia devine pufoasa si usor spumoasa. Incorporati oul si esenta de vanilie, mixand la viteza mica pana cand toate ingredientele se amesteca uniform. Adaugati faina si un praf de sare, continuand sa mixati pana cand obtineti un aluat consistent, usor moale, care poate fi modelat cu un pos.
Tapetati o tava de copt cu hartie pergament. Puneti aluatul in pos, echipat cu un dui sub forma de stea deschisa, si formati fursecurile in tava, lasand un mic spatiu intre ele. In varful fiecarui fursec, asezati un fulg de ciocolata. Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius (sau 180 de grade, in functie de tipul cuptorului) si coaceti fursecurile timp de aproximativ 7-8 minute, pana cand devin usor aurii. Fiti atenti la coacere, deoarece, daca sunt lasate prea mult timp, chiar si un minut in plus, se pot arde rapid.
Lasati fursecurile sa se raceasca complet inainte de a le depozita in cutii metalice sau de a le consuma. Pentru un efect decorativ, puteti adauga si bombonele colorate.
Prajitura Pufosa cu Budinca de Vanilie si Frisca
Ingrediente pentru aluat – Pentru o tava de aproximativ 20×30 cm, cu margini inalte –
5 oua
180 g zahar cristal
100 ml ulei (sau unt topit echivalent)
100 ml apa calduta
1 pachet praf de copt (12 g)
250 g faina alba
2 linguri rase de cacao neindulcit
Pentru budinca de vanilie:
800 ml lapte
100 g zahar
2 pachete de praf de budinca de vanilie
Pentru topping:
400 ml smantana pentru frisca
1 pachet de intaritor pentru frisca
1 lingura cu varf de zahar pudra
1-2 prafuri de scortisoara macinata
Mod de preparare:
Pentru aluat, batem ouale intregi cu zaharul pana devin spumoase si deschise la culoare, apoi adaugam uleiul si apa, amestecand bine. In cele din urma, cernem faina amestecata cu praful de copt si o incorporam in compozitie, amestecand pana devine omogena.
Turnam jumatate din compozitie in tava unsa si tapetata cu faina. In cealalta jumatate incorporam cu grija pudra de cacao, apoi o turnam peste compozitia deschisa la culoare din tava.
Dupa aceea, pregatim rapid budinca: punem 700 ml lapte intr-o cratita impreuna cu zaharul, iar in restul de 100 ml lapte dizolvam praful de budinca. Turnam amestecul de budinca in laptele cu zahar si fierbem la foc mediu, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Turnam budinca fierbinte peste compozitia de aluat din tava, apoi coacem in cuptorul preincalzit la 170 de grade, timp de aproximativ 25-30 de minute (la mine a durat 25 de minute, dar timpul de coacere poate varia in functie de cuptor, deci e recomandat sa faceti testul cu scobitoarea).
Dupa ce prajitura este coapta si inca fierbinte, o rasturnam cu grija pe un gratar si o lasam sa se raceasca complet.
Batem smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra si intaritorul pentru frisca, conform instructiunilor de pe pachet, pana obtinem o frisca ferma. Intindem frisca peste prajitura racita si presaram deasupra 1-2 prafuri de scortisoara macinata.