Gogosi de casa moi si pufoase – Aluat pentru gogosi fragede si aromate

Aceste gogosi de casa sunt extrem de fragede, pufoase si usor de preparat. Pot fi simple sau umplute cu gem, crema de ciocolata sau vanilie.

Ingrediente (pentru aproximativ 20-25 de gogosi)
500 g faina
250 ml lapte caldut
50 g zahar
50 g unt topit
2 galbenusuri
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
1 plic zahar vanilat
Coaja rasa de la o lamaie
Un praf de sare
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru decor

Mod de preparare
Pregatirea maielei
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in laptele caldut, adauga o lingura de zahar si doua linguri de faina. Amesteca si lasa la dospit 10-15 minute pana cand incepe sa faca spuma.
Prepararea aluatului
Intr-un bol mare, cerne faina si adauga zaharul ramas, zaharul vanilat, coaja de lamaie si un praf de sare.
Adauga galbenusurile, untul topit si maiaua crescuta.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nelipicios. Daca este prea moale, mai adauga putina faina.
Acopera bolul cu un prosop si lasa aluatul la dospit intr-un loc calduros timp de 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Formarea gogosilor
Rastoarna aluatul pe o suprafata usor pudrata cu faina si intinde-l intr-o foaie de aproximativ 1 cm grosime.
Decupeaza gogosile cu un pahar sau o forma rotunda.
Asaza-le pe un blat presarat cu faina si lasa-le sa mai creasca 20-30 de minute.
Prajirea gogosilor
Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca. Uleiul trebuie sa fie bine incins, dar sa nu fumege.
Prajeste gogosile pe ambele parti pana devin aurii, apoi scoate-le pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Servirea
Presara gogosile cu zahar pudra si savureaza-le calde sau reci.
Se pot servi si umplute cu gem, ciocolata sau crema de vanilie.
Pofta buna! 🍩