Aceste gogosi de casa sunt extrem de fragede, pufoase si usor de preparat. Pot fi simple sau umplute cu gem, crema de ciocolata sau vanilie.
Ingrediente (pentru aproximativ 20-25 de gogosi)
500 g faina
250 ml lapte caldut
50 g zahar
50 g unt topit
2 galbenusuri
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
1 plic zahar vanilat
Coaja rasa de la o lamaie
Un praf de sare
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare
Pregatirea maielei
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in laptele caldut, adauga o lingura de zahar si doua linguri de faina. Amesteca si lasa la dospit 10-15 minute pana cand incepe sa faca spuma.
Prepararea aluatului
Intr-un bol mare, cerne faina si adauga zaharul ramas, zaharul vanilat, coaja de lamaie si un praf de sare.
Adauga galbenusurile, untul topit si maiaua crescuta.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nelipicios. Daca este prea moale, mai adauga putina faina.
Acopera bolul cu un prosop si lasa aluatul la dospit intr-un loc calduros timp de 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Formarea gogosilor
Rastoarna aluatul pe o suprafata usor pudrata cu faina si intinde-l intr-o foaie de aproximativ 1 cm grosime.
Decupeaza gogosile cu un pahar sau o forma rotunda.
Asaza-le pe un blat presarat cu faina si lasa-le sa mai creasca 20-30 de minute.
Prajirea gogosilor
Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca. Uleiul trebuie sa fie bine incins, dar sa nu fumege.
Prajeste gogosile pe ambele parti pana devin aurii, apoi scoate-le pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Servirea
Presara gogosile cu zahar pudra si savureaza-le calde sau reci.
Se pot servi si umplute cu gem, ciocolata sau crema de vanilie.
Pofta buna! 🍩