Ingrediente:
Lapte: 150 ml
Zahar: 5 linguri
Drojdie uscata: 7 g
Faina simpla: 500 g
Oua: 2 bucati
Galbenusuri: 2 bucati
Unt: 75 g
Sare: o jumatate de lingurita
Marmelada, gem sau Nutella: pentru umplutura
Mod de preparare
Activarea drojdiei: Intr-un bol, combina laptele caldut cu o lingura de zahar si drojdia uscata. Lasa amestecul sa stea pana cand drojdia incepe sa se activeze si sa formeze spuma.
Prepararea aluatului: Intr-un alt bol, cerne faina si adauga cele 2 oua intregi, 2 galbenusuri, untul topit, jumatate de lingurita de sare si restul de zahar. Incorporeaza drojdia activata si amesteca bine pana obtii un aluat omogen si nelipicios.
Dospirea aluatului: Acopera bolul cu aluat si lasa-l sa dospeasca timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza volumul.
Modelarea gogosilor: Dupa ce aluatul a crescut, amesteca-l din nou. Intinde-l pe o suprafata presarata cu faina si taie-l in 15 portii egale. Formeaza bile mici din fiecare portiune si asaza-le pe bucati de hartie de copt. Lasa distanta intre gogosi, acopera-le si lasa-le sa creasca inca 45 de minute.
Prajirea gogosilor: Intr-o tigaie adanca, incalzeste suficient ulei pentru a acoperi gogosile. Prajeste-le in loturi, acoperind tigaia cu un capac. Gateste gogosile la foc mic pana devin aurii pe ambele parti, avand grija sa nu se arda.
Umplerea gogosilor: Dupa ce s-au racit, umple gogosile cu marmelada, gem sau Nutella pentru un plus de savoare si variat gust.
Prajitura cu Cirese si Smantana – Desertul Perfect pentru Orice Ocazie
Ingrediente pentru Aluat:
200 g faina
150 g branza de vaci
5 linguri ulei
5 linguri lapte
1-2 lingurite praf de copt
Ingrediente pentru Umplutura:
300 ml smantana
150 g branza dulce
125 g zahar
3 oua
20 g faina
200 g cirese
Metoda de preparare:
1.Pregatirea Aluatului:
Cerne faina si praful de copt intr-un bol mare.
Adauga branza de vaci, uleiul si laptele, amestecand pana cand obtii un aluat omogen.
Intinde aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
2.Prepararea Umpluturii:
Bate ouale cu zaharul intr-un alt bol pana devin spumoase.
Adauga branza dulce, smantana si faina, amestecand bine pana la omogenizare.
Toarna acest amestec peste aluatul din tava.
3.Asamblarea Tartei:
Distribuie ciresele uniform pe suprafata umpluturii.
Coace tarta in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 50 de minute, pana devine aurie.
De Sezon: Prajitura cu Crema de Vanilie, Blat din Albusuri si Cirese – Delicioasa si Aromata
Ingrediente
Pentru Blat:
4 oua
4 linguri zahar
2 linguri ulei
4 linguri apa fierbinte
4 linguri faina
1 lingura cacao
un varf de sare
Pentru Stratul de Albusuri:
6 albusuri
220 g zahar
100 g nuci decojite
1 cana (200 ml) de cirese (pot fi si congelate)
1 cana (200 ml) faina
Pentru Crema:
6 galbenusuri
200 g zahar
300 ml lapte
1 pachet budinca de vanilie
1 pliculet zahar vanilat
250 g unt
Pentru Glazura:
160 g ciocolata
20 g unt
50 ml smantana
Metoda de preparare:
Pregatirea Blatului:
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetati o tava de 25 x 35 cm cu hartie de copt.
Prepararea Aluatului:
Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin ferme.
Adaugati treptat zaharul si continuati sa bateti pana obtineti o spuma lucioasa.
Incorporati galbenusurile unul cate unul, apoi adaugati uleiul si apa fierbinte.
Amestecati faina combinata cu cacao folosind o lingura de lemn.
Turnati aluatul in tava si coaceti timp de 15-20 de minute. Folositi o scobitoare pentru a verifica daca este copt.
Prepararea Stratului de Albusuri:
Bateti albusurile pana devin spumoase.
Adaugati treptat zaharul si continuati sa bateti pana obtineti o spuma lucioasa.
Incorporati faina, nucile si ciresele tocate folosind o lingura de lemn.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 10-15 minute.
Prepararea Cremei:
Bateti galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat.
Adaugati praful de budinca si putin lapte, amestecand pana la omogenizare.
Fierbeti restul de lapte la foc mic si, cand este fierbinte, adaugati amestecul de galbenusuri, amestecand continuu.
Gatiti pana obtineti o budinca groasa, apoi lasati-o sa se raceasca.
Bateti untul pana devine spumos.
Adaugati treptat budinca racita, cate o lingura, batand continuu pana obtineti o crema pufoasa.
Prepararea Glazurii:
La foc mic, topiti ciocolata, amestecand continuu.
Adaugati untul si smantana si amestecati pana se omogenizeaza.
Asamblarea Prajiturii:
Intindeti crema de vanilie peste blatul cu cacao si neteziti frumos.
Asezati blatul de albusuri deasupra si turnati glazura de ciocolata.
Lasati prajitura la frigider cel putin 2 ore.