Aceste gogosi delicioase, umplute cu gem, ciocolata sau budinca, sunt perfecte pentru orice ocazie. Pufoase si aromate, ele vor cuceri rapid inimile tuturor.
Ingrediente:
1 kg faina tip 000
100 g drojdie proaspata
6 galbenusuri
1 ou intreg
500 ml lapte
100 g zahar (aproximativ 125 g)
100 g unt
Un praf de sare
1 lingura otet, votca sau alcool tare
Umplutura: gem, ciocolata sau budinca
Mod de preparare:
Prepararea maielei:
Intr-un bol mic, pregateste maiaua din drojdie, 125 ml lapte, 1 lingura zahar si 2 linguri de faina. Amesteca totul bine, acopera cu un servet si lasa la dospit timp de 10 minute intr-un loc cald.
Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare sau in robotul de bucatarie, pune galbenusurile, oul intreg, laptele ramas, zaharul, alcoolul si un praf de sare. Amesteca bine ingredientele. Adauga maiaua dospita si amesteca din nou. Apoi, incorporeaza faina si amesteca pana se omogenizeaza.
Adaugarea untului:
La final, adauga untul topit si racit si framanta aluatul manual pana cand acesta devine neted si nu se mai lipeste de maini. Daca e nevoie, mai adauga putina faina.
Dospirea aluatului:
Pune aluatul intr-un bol, presara putina faina deasupra, acopera cu un servet si lasa-l la dospit pentru 45 de minute, intr-un loc cald.
Formarea gogosilor:
Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 25 de bucati egale. Fiecare bucata se aplatizeaza usor in mana, se pune o lingurita de umplutura (gem, ciocolata sau budinca) in mijloc si se sigileaza bine, formand o bila.
Scoaterea la dospit si prajirea:
Lasa gogosile formate sa mai dospeasca timp de 10 minute, apoi incinge uleiul pentru prajit la foc mic. Prajeste gogosile pana devin aurii pe fiecare parte. Pentru a verifica daca sunt coapte in interior, foloseste un betisor de lemn – daca acesta ramane curat, gogosile sunt gata.
Finalizarea:
Scoate gogosile pe servetele de hartie pentru a absorbi excesul de ulei. Dupa ce s-au racit putin, le poti glazura sau presara cu zahar pudra.