Gogosi pufoase – Reteta traditionala

Aceste gogosi delicioase sunt o adevarata incantare pentru orice ocazie. Aluatul moale si aromat, imbogatit cu vanilie si coaja de portocala, face ca aceste gogosi sa fie irezistibile, mai ales servite cu zahar pudra si gem.

Ingrediente pentru aluat:
35 g drojdie proaspata
5 linguri zahar pudra (aprox. 60 g)
400 ml lapte
700 g faina (+ extra pentru intins)
1 ou intreg
3 galbenusuri
70 g unt topit
50 ml rom
Miezul unei pastai de vanilie
Coaja rasa de la 1 portocala
Pentru prajit:
Ulei (suficient pentru prajire)
Pentru servit:
Zahar pudra
Gem la alegere (de caise, zmeura, capsuni etc.)

Mod de preparare
Pregatirea aluatului:

Incalzeste 100 ml lapte pana devine caldut (nu fierbinte). Adauga 1 lingura de zahar pudra si drojdia proaspata, amesteca usor si lasa deoparte 10 minute, pana devine spumoasa.
Intr-un bol mare, pune faina cernuta, restul de zahar, oul intreg si galbenusurile. Adauga drojdia activata, restul de lapte caldut, untul topit, romul, vanilia si coaja de portocala. Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si omogen. Daca este prea dens, adauga cateva linguri de lapte.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul la dospit intr-un loc cald, timp de 40 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Modelarea si prajirea gogosilor:
Presara faina pe blatul de lucru si intinde aluatul intr-o foaie de 1,5 cm grosime.
Foloseste un pahar sau o forma rotunda cu 6,5 cm diametru pentru a decupa gogosile. Framanta resturile de aluat, intinde-le din nou si decupeaza mai multe gogosi. Ar trebui sa obtii aproximativ 30 de bucati.
Asaza gogosile pe o tava tapetata cu hartie de copt, acopera-le cu un prosop si lasa-le sa mai creasca timp de 30 de minute.
Prajirea:
Incalzeste uleiul intr-o cratita adanca, astfel incat sa aiba cel putin 3 cm adancime. Uleiul trebuie sa fie bine incins, dar nu exagerat (aproximativ 170°C).
Apasa usor mijlocul fiecarei gogosi cu degetul si pune-le in ulei cu partea apasata in jos.
Prajeste-le 1,5 minute cu capac, apoi intoarce-le si mai prajeste-le 1,5 minute fara capac, pana devin aurii si pufoase.
Servire:
Scoate gogosile pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Presara zahar pudra peste ele si serveste-le calde, alaturi de gemul preferat.
Gogosile pufoase sunt perfecte pentru orice moment dulce al zilei! 🍩✨