Ingrediente (aprox. 40 bucati):
1 kg faina alba
100 g zahar
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte cald
6 galbenusuri
100 g unt topit
½ lingurita sare
1 plic zahar vanilat
1 lingura alcool (rachiu sau rom)
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru decor
300 g gem pentru umplutura
Mod de preparare:
Amesteca drojdia sfaramata cu 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina si 10 linguri de lapte cald. Lasa la dospit 20 de minute intr-un loc calduros.
Cerne faina intr-un bol mare si adauga zaharul, zaharul vanilat, untul topit, alcoolul, galbenusurile, restul de lapte cald si maiaua crescuta. Amesteca bine cu o lingura de lemn, apoi framanta manual timp de 10 minute pana obtii un aluat elastic.
Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la crescut timp de 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina, intr-o foaie de 1 cm grosime. Taie cercuri cu ajutorul unei forme si formeaza bilute. Asaza-le pe planseta, acopera-le cu un prosop si mai lasa-le la dospit 20-30 de minute.
Incinge uleiul intr-o cratita adanca si prajeste gogosile pe ambele parti, pana devin aurii. Scoate-le pe un servetel absorbant pentru a elimina excesul de ulei.
Umple gogosile cu gem folosind o seringa de patiserie sau un pos. La final, presara-le cu zahar pudra.
Savureaza aceste gogosi delicioase alaturi de cei dragi!