Aceste gogosi umpluti cu branza dulce, mac, nuci sau gem sunt o delicatesa clasica ce completeaza mesele festive. Iata o reteta usor de preparat, cu ingrediente simple si aromate, care va aduce o nota de autenticitate in bucataria ta.
Ingrediente aluat:
500 g faina alba
100 g zahar tos
250 ml lapte
3 galbenusuri
2 pliculete drojdie uscata (aprox. 14 g)
125 g unt
2 linguri untura
un praf de sare
nucsoara rasa
coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente umplutura:
stafide
250 g branza proaspata de vaci
zahar vanilat
galbenus
zahar, dupa gust
Pentru presarat:
unt
faina
zahar
Instructiuni de preparare
In laptele caldut, amesteca 3 galbenusuri si toarna amestecul peste faina combinata cu drojdia si zaharul. Dupa ce amesteci bine, adauga untul topit si untura, apoi incorporeaza nucsoara si coaja de lamaie.
Lasa aluatul sa creasca timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Imparte aluatul in bilute de 2,5 cm, pe care le asezi pe o tava cu hartie de copt si lasa-le sa mai creasca timp de 20-30 de minute.
Aplatizeaza fiecare biluta, pune o lingurita de umplutura de branza in centru si inchide marginile ca un saculet, asezandu-le cu partea inchisa pe tava.
Foloseste un instrument mic infasurat in panza pentru a face mici adancituri in colaci, unge-i cu ou si presara amestecul de unt, faina si zahar.
Coace la 180°C pentru 10 minute, apoi reduce temperatura la 160°C si mai lasa inca 10 minute. Gogosile sunt gata cand devin aurii si crocanti.
Dupa ce le scoti din cuptor, unge-le imediat cu unt topit amestecat cu putin rom, in proportii egale. Dupa racire, presara zahar pudra pentru un plus de savoare.
Poti folosi si umpluturi de mac, nuci sau gem, dupa preferinte.