Grisine Rasucite cu Crema de Branza

Grisine Rasucite cu Crema de Branza

Ingrediente
250 gr aluat foietaj
200 gr crema de branza dulce sau sarata
2 buc galbenusuri
50 g susan sau mac optional

Instructiuni de preparare
Pudrati suprafata de lucru cu faina si intindeti aluatul de foietaj intr-o foaie subtire.
Distribuiti uniform crema de branza pe intreaga suprafata a aluatului.
Indoiti foaia in jumatate, suprapunand partea inferioara peste cea superioara, si apasati usor cu un sucitor pentru a fixa straturile.
Taiati foaia pliata in fasii inguste, pe latime.
Pensulati fiecare fasie cu galbenus de ou si rasuciti-le pentru a forma grisine.
Asezati grisinele pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele, deoarece se vor extinde in timpul coacerii.
Daca doriti, puteti presara seminte de susan sau mac peste grisine pentru un plus de aroma.
Coaceti-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 20 de minute sau pana devin aurii si crocante.

Sugestii
-Pentru o varianta diferita, adaugati cascaval ras amestecat cu 2-3 linguri de smantana inainte de a plia aluatul.
-Grisinele sunt delicioase atat calde, cat si reci, si se potrivesc perfect la orice masa festiva.

Placintele pufoase umplute cu mac si branza dulce

Placintele pufoase umplute cu mac si branza dulce

Ingrediente pentru 16 bucati:
400 g faina semialba
4 galbenusuri
40 g zahar tos
1 plic drojdie uscata
140 ml lapte cald
60 g unt moale
Coaja rasa de la o lamaie
Un praf de sare
Aproximativ 50 g unt pentru uns

Ingrediente pentru umplutura de mac:
100 g mac macinat
200 ml lapte
50 g zahar tos

Ingrediente pentru umplutura de branza de vaci:
300 g branza de vaci grunjoasa
2 plicuri zahar vanilat
1 galbenus
2 linguri zahar pudra
Coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare:

Prepararea aluatului: Amestecati ingredientele uscate intr-un bol, apoi adaugati galbenusurile, untul si laptele cald. Folositi un mixer pentru a obtine un aluat omogen si usor ferm. Acoperiti aluatul si lasati-l sa creasca intr-un loc cald timp de 30 de minute.

Formarea bucatelor: Dupa ce aluatul a crescut, intindeti-l pe o suprafata presarata cu faina pana obtineti un dreptunghi de aproximativ 0,5 cm grosime. Taiati aluatul in 16 patrate si umpleti fiecare cu umplutura dorita (mac sau branza de vaci). Pliati cele patru colturi ale fiecarui patrat si inchideti-l bine.

Coacerea: Asezati bucatile intr-o tava mica unsa cu unt, astfel incat sa se atinga intre ele. Lasati-le sa mai dospeasca 30 de minute, ungeti-le cu unt topit si coaceti-le in cuptorul preincalzit la 180°C pana devin aurii. Dupa ce s-au copt, lasati-le sa se raceasca in tava, apoi presarati zahar pudra si serviti. Pofta buna!