Gulasul unguresc la ceaun: Traditie si secrete dezvaluite de un bucatar de renume

Bucataria maghiara impresioneaza prin culorile vibrante si aromele intense, oferind preparate bogate care cuceresc papilele gustative cu fiecare imbucatura. Printre cele mai apreciate retete ale vecinilor nostri se afla gulasul la ceaun, un preparat emblematic ce si-a castigat popularitatea si in Romania.

Considerat o combinatie savuroasa intre o supa si o tocanita consistenta, gulasul unguresc se gaseste frecvent in meniurile restaurantelor din Miercurea Ciuc, unde atrage turistii prin savoarea sa inconfundabila. Pal-Pal Gyongyver, proprietara unui local traditional din aceasta zona, a impartasit cateva dintre trucurile care stau la baza acestui preparat desavarsit.

Un element esential al retetei este utilizarea unui ceaun generos, care intensifica aromele. Ingredientele principale includ pulpa de vita, cartofi, ceapa, usturoi, unt, rosii decojite, paprika dulce si iute, piper, sare, foi de dafin, otet, ardei iute, faina si smantana.

Cum se prepara gulasul unguresc?
Procesul incepe prin rumenirea carnii in unt, urmata de calirea cepei si usturoiului alaturi de carne. Se adauga paprika, sare, frunze de dafin, otet, rosii decojite si apa fierbinte, apoi totul se lasa sa fiarba la foc mic timp de o ora si jumatate. Dupa aproximativ o ora, se adauga ardeiul iute, iar in ultimele etape se pun cartofii. Preparatul este desavarsit cu un amestec de faina, apa si smantana, care ii confera o textura bogata si un gust inegalabil.

Gulasul rezultat este aromat, usor picant si se potriveste perfect cu un vin rosu sec. Pal-Pal Gyongyver mentioneaza ca reteta restaurantului ei pastreaza cantitatile exacte ca un secret bine pazit. „De zece ani, folosim aceleasi ingrediente si gramaje. Chiar daca bucatarii s-au schimbat, reteta a ramas neschimbata. In sezonul cald, gatim gulasul afara, la ceaun, si clientii, mai ales turistii, il adora,” afirma aceasta.

Ea incurajeaza pe oricine sa incerce aceasta delicatesa macar o data, chiar daca urmeaza o dieta. Gulasul poate fi adaptat usor gusturilor fiecarei familii, iar in anumite regiuni ale Ungariei, reteta include fasole sau varza.