Orhideea devine din ce în ce mai populară în ultima vreme. Acesta face parte din speciile ierboase perene. Numărul de soiuri de orhidee este impresionant, aproximativ 29000 de soiuri. Planta trăiește pe copaci, pe sol nu crește
Înmulțirea acestei specii în grădinile botanice și sere a început în secolul al XVIII-lea. Frumusețea lor poate nu va lăsa pe nimeni indiferent. Dar multe persoane se plâng de faptul că acestea nu înfloresc, deși frunzele și rădăcinile florii cresc. Pentru a o face să înflorească, trebuie să cunoașteți anumite secrete.
Cum puteți stimula orhideea să înflorească?
Orhideea iubește căldura tropicală și umiditatea. În apartamentele noastre este cam dificil să-i creăm astfel de condiții. De aceea este evident că ea nu va înflori atât de activ.
Dacă veți ține cont de următoarele sfaturi simple, orhideele vă vor răsplăti cu niște flori minunate.
1. Compoziția minerală a solului.
Deseori planta este plasată într-un vas mic, iar planta epuizează repede solul. Pentru a preveni această situație trebuie să-i dați îngrășăminte. Aveți grijă ca să aibă o cantitate minimă de azot deoarece acesta activează creșterea frunzelor.
Pentru a obține tije florale este nevoie de potasiu. În plus îngrășămintele ar trebui să conțină fosfor și magneziu. Înainte de fertilizare, udați bine substratul din ghiveci. Acest lucru este necesar pentru a evita arderea rădăcinilor cu o soluție concentrată.
2. Udarea corectă.
Orhideea iubește apa, în sezonul cald se recomandă să o udați cel puțin 3 ori pe săptămână. În timpul iernii se udă mai rar Apa folosită trebuie să fie moale și la temperatura camerei. Puteți utiliza apă filtrată sau fiartă. Dacă observați umiditate pe rădăcini, planta nu trebuie să fie udată. Umiditatea excesivă va forma putregai la rădăcină.
3. Lumina.
— Orhideea nu iubește diferența de temperatură.
— Asigurați-vă că diferența de temperatură nu fluctuează cu mai mult de 4°C.
— Vara trebuie să protejați plantele de căldură.
— Orhideea nu iubește temperatura mai mare de 25 de grade.
— Iarna temperatura nu trebuie să scadă sub 15°C.
— Planta iubește lumina, dar nu se recomandă să fie expusă la acțiunea directă a razelor solare, deoarece i se vor arde frunzele. În condiții naturale orhideele sunt protejate de frunzele coroanei copacului pe care cresc.
4. Substratul necesar.
Orhideea va muri repede dacă o veți planta în sol negru. Solul trebuie să fie cât mai poros posibil. Utilizați un amestec de nisip grosier, turbă și mușchi. În comerț există amestec special pentru orhidee.
5. Cum să aranjezi rădăcinile unei orhidee într-o oală.
Orhideea are rădăcini puternice, acoperite cu un țesut spongios. În natură acestea îi permit să se agațe de tulpinile copacilor. În condiții casnice ghiveciul ajută la menținerea poziției verticale a plantei. Acesta ar trebui să fie din material transparent pentru a asigura pătrunderea luminii solare. Trebuie neapărat ca ghiveciul să aibă găuri în partea inferioară pentru a se putea scurge apa în exces iar pe pereți pentru ventilare. Rădăcinile trebuie plasate liber în ghiveci, de multe ori acestea ies în afară. Pentru orhidee sunt cele mai potrivite vasele din plastic transparent. Prin acesta puteți vedea cum se dezvoltă rădăcinile. La transplantarea unei plante se poate foarte ușor de tăiat acest vas ca să nu se deterioreze rădăcinile.
Orhideea iubește spațiile deschise; vara se simte minunat când ferestrele sunt deschise.
— Stresați planta, udând-o mai rar.
— Vara udați plantele o dată la patru zile.
— În sezonul rece reduceți udarea la 1 dată la 7 zile.
— Dacă o veți uda corect, frunzele inferioare ale florii vor fi cam ofilite. Rădăcinile trebuie să fie uscate.
— Pentru a activa înflorirea, stropiți-o cu apă caldă.
— Baia trebuie să fie plină cu abur.
— În acest caz va trebuie să udați planta (solul) cu apă caldă (35°C).
— Durata procedurii este de 15 minute.
— Specialiștii consideră că dacă veți acționa corect, atunci după 7 zile ar trebui să apară o tijă florală.
7. La ce va trebui să acordați atenție.
Diferite specii de orhidee au nevoie de iluminare diferită. Dacă planta nu înflorește, ar putea fi din cauza iluminării insuficiente. Puteți remedia situația cu o lampă specială sau să mutați planta unde este mai multă lumină.
Când plantă formează o tijă florală, trebuie să-i tăiați primii trei muguri de sus. Și nu uitați că unele plante nu înfloresc până la vârsta de 3 ani.
Dacă observați că planta este bolnavă, atunci nu trebuie să-i stimulați înflorirea. Lăsați-o să se refacă.
Din momentul apariției tijei până la primele flori pot trece circa 60 de zile. Urmați regulile enumerate în acest articol și aveți grijă să puneți un vas cu apă descoperit lângă plantă. Aceasta va asigura o umidificare suplimentară a aerului. Când este foarte cald se recomandă pulverizarea cu apă caldă.
În timpul iernii orhideea trebuie expusă la lumină timp de cel puțin 12 ore. Schimbarea locului plantei este un adevărat stres pentru ea; este mai bine să nu mișcați ghiveciul, mai ales în timpul udării și în perioada apariției tijelor. Nu-i dați îngrășăminte în timpul înfloririi.
8. Cum se îngrijește orhideea după înflorire.
Perioada de înflorire durează între 5 și 12 luni. După uscarea florilor, nu tăiați imediat tijele. Trebuie mai întâi să vă asigurați că orhideea a încetat să înflorească. Trebuie să studiați cu atenție tija pentru a determina acțiunile ulterioare. Dacă aceasta are vârful verde, atunci ar putea exista muguri suplimentari.
Dacă tija devenit galbenă și începe să se usuce, înflorirea s-a încheiat. Dar planta continuă să primească substanțe nutritive prin aceasta. Prin urmare tija trebuie tăiată doar după ce este complet uscată.
Tăierea se face, de regulă, lăsând 3 noduri în partea inferioară, și după tăiere ar trebui să rămână cel puțin 2 cm de la sol. În timpul verii pe tija florală ar mai putea apărea o tijă nouă. Anume cu ajutorul acesteia planta are loc înmulțirea plantei. Pentru aceasta tija nouă este lăsată pe tulpină timp de aproximativ 6 luni, până când îi va crește rădăcina și 2 frunzulițe.
În rest îngrijirea plantei după înflorire nu diferă prea mult de celelalte perioade. În perioada de repaus e suficient să-i dați îngrășăminte cam o dată pe lună. Dacă solul se usucă rapid după udare și rădăcinile ies din gaura inferioară a ghiveciului, orhideea trebuie să fie transplantată. Perioada imediat după înflorire este cea mai potrivită pentru această procedură.
Înainte de transplantare planta se udă din abundență, apoi se scoate cu grijă din ghiveci. Nu rotiți rădăcinile. Rădăcinile negre și uscate trebuie eliminate. Substratul poate fi prelucrat cu ajutorul focului pentru a se distruge dăunătorii. Pentru drenaj se poate pune la fundul ghiveciului un strat de pietre de granit. Orhideea se plasează, în substratul nou, la același nivel de mai înainte. După transplant nu este necesară udarea. Pulverizarea se poate face, dar cu apă caldă.
Nu este chiar atât de complicat să asigurăm condițiile necesare pentru înflorirea orhideei, cum ar putea părea la prima vedere. Înconjurând-o cu grijă și atenție, puteți admira minunatele ei flori exotice aproape pe tot parcursul anului.