Cunoscut si ca Lacul Vulturilor, acest loc este situat pe partea estică a versantului Mălâia, în inima Munților Siriu, la aproximativ 1.420 de metri și aparține comunei Chiojdu, judeţul Buzău. Colțul de rai românesc păstrează, până în zilele noastre, un aer enigmatic de legendă.
Lacul este destul de ferit de ochii turiștilor, mai ales că drumul până la el este unul accidentat și puțini se încumetă să ajungă la obiectivul turistic. Deși este superbă, zona este mai puţin cunoscută.
Puținii turiști care ajung aici trec prin Poarta Vânturilor, locul în care se întâlnesc curenţii de aer puternici de pe toate crestele. De cealaltă parte a Vârfului Mălâia, se întinde ”Lacul Vulturilor”. Dacă sunteți norocoși, puteți vedea și capre negre, dar și vulturi într-o zonă protejată prin lege.
Numele de ”Lacul Vulturilor” i se trage datorită marelui scriitor Alexandru Vlahuţă şi a însemnărilor sale în opera ”România Pitorească”. Acesta spune că locul ar fi fost sălaşul de primăvară al vulturilor, aici obișnuind ei să îşi înveţe puii să zboare: ”vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.
Localnicii îl numesc însă Lacul fără fund, nume care i se trage din cauza legendelor care umblă prin împrejurimi. Se spune că un cioban s-a săturat de meseria sa, astfel încât și-a aruncat toiagul în lac și a plecat în lume. Nu mică i-a fost mirarea când a descoperit toiagul său plutind în Dunăre. L-a recuperat și sătul să umble prin lume s-a întors acasă, la mioarele sale.
Se mai spune că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oamenii ar fi contruit un drum pe sub lac pentru a induce în eroare armata germană, care a rămas blocată cu tancurile în lac, unde soldații și-au găsit sfârșitul. O altă legendă locală spune că sătenii îşi aruncau în lac bogăţiile de frica tătarilor, dar nu mai găseau niciodată nimic.
Învăluit de mistere, Lacul Vulturilor trezeşte şi astăzi curiozităţi, enigma sa rămânând în continuare sub semnul întrebării. Nimeni nu a mai încercat să descopere adâncimea exactă a lacului, scafandrii eşuând de fiecare dată în încercarea lor.