
Lipii libaneze delicioase, cu o crusta aurie si un gust inconfundabil, se prepara in mod traditional in cuptoare de lut, folosind maia secreta. Aceasta reteta adaptata iti permite sa te bucuri de ele in propria bucatarie, folosind drojdie si un cuptor electric.
Ingrediente (pentru 4 lipii)
500 g faina tip 650 (poti folosi si faina integrala partial)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingurita drojdie uscata instant
360 g amestec de chefir si apa (jumatate-jumatate) + 20 g apa suplimentara, daca e nevoie
1-2 lingurite seminte de susan
Mod de preparare
Pregatirea aluatului
Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea, zaharul si drojdia uscata.
Adauga treptat amestecul de chefir si apa, framantand pana obtii un aluat moale si omogen. Daca aluatul este prea dens, mai adauga putina apa.
Framanta aluatul pe un blat curat, fara faina, pana devine neted si elastic.
Pune-l intr-un bol uns cu putin ulei, acopera-l si lasa-l la dospit intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Formarea lipiilor
Imparte aluatul in 4 bucati egale.
Modeleaza fiecare bucata intr-o bila neteda si las-o la odihnit 15-20 de minute.
Aplatizeaza usor fiecare bila cu mana, apoi subtiaza mijlocul, lasand marginile mai groase (aproximativ 2 cm).
Modeleaza centrul cu un pahar sau un instrument special si presara seminte de susan.
Coacerea lipiilor
Preincalzeste cuptorul la 220-230°C. Daca ai o piatra de copt, incinge-o in cuptor. Daca nu, incalzeste o tava metalica.
Pune lipiile pe tava incinsa si coace-le 5 minute cu aburi (pune un vas cu apa fierbinte pe fundul cuptorului sau pulverizeaza apa pe peretii acestuia).
Dupa 5 minute, elimina aburul si continua coacerea pana cand lipiile devin aurii.
Lasa-le sa se raceasca 5 minute pe un gratar, apoi acopera-le cu un prosop pentru a obtine o crusta mai moale.
Savureaza-le alaturi de o friptura sau pur si simplu ca atare! Pofta buna!