Aceste lipii marocane, umplute cu un amestec delicios de carne tocata si legume, sunt o optiune perfecta pentru o cina rapida sau o gustare de luat la pachet. Usor de preparat si fara a fi nevoie de mult timp de dospire, aceste lipii sunt delicioase servite calde sau reci.
Ingrediente pentru aluat:
50 g unt
500 g faina de grau
50 g drojdie proaspata
130 ml lapte
150 g iaurt natural (poate fi si smantana acra)
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
350 g carne tocata
1 ardei rosu
1 dovlecel
1 ceapa
2-3 catei de usturoi
2 linguri pasta de tomate
sare, piper, boia dulce, un praf de maghiran
Mod de preparare:
Pregatirea umpluturii:
Taiati ceapa, ardeiul rosu si dovlecelul in cuburi mici.
Intr-o tigaie, incalziti putin ulei si caliti ceapa. Dupa cateva minute, adaugati ardeiul si dovlecelul si gatiti impreuna.
Cand legumele sunt moi, adaugati carnea tocata si gatiti pana se rumeneste.
La final, adaugati usturoiul pisat si pasta de tomate. Condimentati cu boia dulce, maghiran, sare si piper. Continuati sa gatiti pana ce toate lichidele s-au evaporat. Lasati umplutura sa se raceasca.
Prepararea aluatului:
Incalziti laptele. Separat, amestecati cateva linguri de lapte cu drojdia proaspata si lasati-o sa se activeze.
In restul de lapte cald, adaugati untul si amestecati pana se topeste complet.
Cerneti faina intr-un bol mare, adaugati sare, iaurtul, drojdia activata si laptele cu unt. Amestecati cu o lingura pana la omogenizare, apoi framantati pana obtineti un aluat neted. Lasati-l acoperit timp de 15 minute.
Modelarea si gatirea lipiilor:
Impartiti aluatul in bucati egale. Aplatizati fiecare bucata in palma, puneti 1-2 linguri de umplutura in mijloc si sigilati bine.
Asezati lipiile pe o suprafata plana, cu partea sigilata in jos, si presati-le usor cu mana.
Prajiti lipiile intr-o tigaie uscata, preincalzita, cateva minute pe fiecare parte, la foc mediu, acoperind tigaia cu un capac.
Serveste lipiile cu sos de usturoi sau sos de ketchup si maioneza pentru o experienta completa. Pofta buna!